Magyarország

2008.09.08. 12:15

Rendkívüli pártkongresszust kerzdeményez Gyurcsány Ferenc

<p>Rendkívüli pártkongresszus összehívásást kezdeményezi Gyurcsány Ferenc szeptember 27-re.</p>

Az MSZP elnöke hétfőn jelentette be a frakciónak, hogy a párt elnökségének keddi ülésén rendkívüli pártkongresszus összehívását fogja kezdeményezni.
Gyurcsány szerint az MSZP-nek három lehetősége van: a Fidesszel egyetértve a parlament feloszlatását és előre hozott választásokat kezdeményezi, vagy elfogadja Fodor Gábor SZDSZ-elnök ultimátumát és új kormányt állít a jelenlegi helyére, netán a Megegyezés programhoz megkísérel társadalmi és parlamenti többséget szerezni. Az MSZP elnöke úgy véli, hogy az SZDSZ és annak vezetője femondani készül az 1994-ben a két párt között létrejött stratégiai szövetséget.

Az akkor első ízben együtt kormányra került MSZP és SZDSZ olyan szövetséget kötött 1994-ben, amelynek alapja volt a gazdaság modernizációja alapvetően liberális elvek mentén, a társadalmi igazságosság megtartásának szociáldemokrata elvek szerinti figyelembe vételével, továbbá az antidemokratikus, antiparlamentáris, szélsőséges, radikális és populista eszmék elutasítása - mondta a pártelnök-miniszterelnök az MSZP-frakció előtt a közelemény szerint. Hozzátette: ez a stratégiai szövetség független attól, hogy a két párt kormányon vagy ellenzékben van-e éppen, s fenntartása ma is érdeke az országnak és az MSZP-nek.

Gyurcsány Ferenc szerint az SZDSZ nem ért egyet az MSZP által javasolt kompromisszummal, hogy a szükséges adócsökkentés legnagyobb mértéke ott van, ahol még nem sérülnek alapvető szociális, jóléti érdekek, azaz az SZDSZ a szociális biztonság rovására csökkentené az adókat. Emellett Fodor Gábor pártja helyét az MSZP és a Fidesz között határozza meg, ezzel feladni látszik a jobboldali radikalizmus és populizmus elleni közös küzdelem alapját - állítja Gyurcsány Ferenc.

A pártelnök- miniszterelnök szerint az MSZP előtt álló három lehetőség mindegyikét gondosan mérlegelni kell, mielőtt választanak. A három lehetőség más és más utat és kockázatot jelentenek, a döntés hosszabb távra határozza meg az ország jövőjét. Ezért javasolja a rendkívüli kongresszus összehívását Gyurcsány Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!