Magyarország

2008.09.01. 13:19

MDF: Az SZDSZ tegye egyértelművé álláspontját

<p>Az MDF szerint ideje, hogy az SZDSZ világossá és egyértelművé tegye, elképzelhetőnek tartják, hogy valaha is együttműködjenek Gyurcsány Ferenccel, illetve hogy nélküle elképzelhetőnek tartanak-e egy újabb MSZP-SZDSZ koalíciót.</p>

Az MDF elnöke hétfői sajtóközleményében azt írta: az elmúlt két hónap egyhelyben toporgását követően az SZDSZ most tovább kéreti magát, ami már komolyan árt az országnak. Dávid Ibolya szerint azzal, hogy Fodor Gábor SZDSZ-elnök a hétvégén nemet mondott Gyurcsány Ferenc kormányfő legújabb elképzeléseire, a liberálisok újabb hónapokra megbénították a magyar politikát.

Bár a kormányfő a "Megegyezés" című írásában lényegében megadta az SZDSZ-nek, amit Kóka János korábban "bekért", Fodor Gábor pártja ismét új álultimátumot adott, újabb hónapokra cselekvésképtelenné téve ezzel a teljes magyar politikai életet - olvasható a közleményben. Magyarország egyre jobban lemarad a nemzetek versenyében azzal a patthelyzettel, amit a szocialisták és szabaddemokraták kialakítottak - teszi hozzá Dávid Ibolya.

Az MDF elnöke kritikaként fogalmazta meg, hogy a liberálisok két hónappal ezelőtt olyat kértek a miniszterelnöktől, amiről már akkor tudták, nemet fognak mondani rá. Az SZDSZ ugyanis a nyár elején arra kérte a kormányfőt, hogy készítsen el egy cselekvési tervet, amely függvénye a két párt további együttműködésének. Amikor ezzel elkészült a kormányfő, kiderült, hogy - egyes szabaddemokrata politikusok számára - a miniszterelnök személye kizárja a megegyezés bármilyen formáját a két párt között - írja Dávid Ibolya.

A Szabad Demokratáknak el kell dönteniük: Gyurcsány Ferenc személyével vagy a kormány elképzeléseivel vannak-e problémái - írja Dávid Ibolya. Az MDF szerint ideje végre világosan és egyértelműen beszélni, hiszen az ország nem ér rá arra az időhúzásra, amelyre szerintük az SZDSZ játszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!