Magyarország

2008.09.09. 06:34

Gyurcsány: 2010-ig maradok

<p>Gyurcsány Ferenc azzal számol, hogy 2010-ig a miniszterelnöki székben marad. A kormányfő ezt a Klubrádió Kontra című műsorában mondta, majd kifejtette: nem azt az utat keresi, amely a lemondáshoz vezet, hanem azt, amely a Megegyezés című programjának végrehajtásában segíti.</p>

A miniszterelnök-pártelnök kijelentette: az MSZP álláspontja már ismert, de a többié nem. Mint mondta: lehet, hogy vannak erényei és fogyatékosságai a programjának, de legalább van programja.

Gyurcsány elmondta azt is, hogy az MSZP-frakció támogatja az általa kidolgozott cselekvési programot, melyről a hétfői évadnyitó ülésen szavazott a képviselőcsoport. A miniszterelnök saját adócsökkentési javaslatai kapcsán úgy fogalmazott: lehet követelni hatalmas adócsökkentést, de ott társadalmi szakadék van, lehet követelni sokkal jobb szociális ellátást, ott azonban gazdasági szakadék van. Ez azt jelenti, hogy az éves 300 milliárd forintnál nagyobb mértékű tehercsökkentésre nincs mód, most ennyit bír el az ország - tette hozzá.

A miniszterelnök szerint hosszú távon három út kínálkozik az MSZP számára. Az egyik az előrehozott választás, a másik az, hogy a mai kormányt felcserélik egy másikra. A harmadik lehetőség az, hogy a megegyezés programját képviselve, a jelenlegi kormányt támogatva keresi a társadalmi- és politikai többséget. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: hiába javasolja az utóbbi megoldást, a párt többi tagjának joga van máshogy dönteni.

Gyurcsány Ferenc az SZDSZ-szel tartandó egyeztetésről azt mondta: konkrét, programszerű válaszokat várnak a liberálisoktól az MSZP-s javaslatok kapcsán. Szólt arról is, hogy nem érzi, hogy ne mertek volna akár népszerűségüket, akár hitelességüket is rontó döntéseket meghozni, hiszen megtették. A kormányfő ugyanakkor elismerte, hogy miközben a populizmus különböző válfajai ellen küzdöttek, az elitizmussal szemben megengedőek voltak.

További cikkek:

 • Béna kacsák - jegyzet
  Jó dolga van manapság a magyar politikusnak. Hónapok óta riszálhatja, kéretheti, s közben fényesítheti magát minden komolyabb következmény nélkül, hisz közembereink szinte megátalkodott elszántsággal akarnak bizonytalanságban hagyni bennünket.
 • Csaknem minden politikusnak javult a megítélése
  Szinte az összes politikus megítélése javult a hamarosan kezdődő parlamenti ülésszak előtt - legalább is a Szonda Ipsos felmérése szerint, amelynek eredményeit a Népszabadság közli.
 • Többen is Gyurcsány leváltása mellett érveltek a frakcióban
  Az MSZP frakciója hétfői ülésén annak ellenére szinte egyhangúlag állt ki Gyurcsány Ferenc és programja mellett, hogy az ülésen többen is a miniszterelnök leváltása mellett érveltek - értesült a Független Hírügynökség.
 • Az MSZP frakció elutasítja az előrehozott választásokat és a szakértői kormányt is
  Az MSZP frakciója hétfői egész napos ülésén úgy döntött, hogy nem támogatja a parlament feloszlatását és az előrehozott választásokat, illetve a szakértői kormány létrehozását sem, hanem továbbra is kitart Gyurcsány Ferenc és programja mellett - jelentette be a frakcióülést követően a képviselőcsoport vezetője.
 • MDF: Nem tudják elfogadni a szakértői kormányt
  Az MDF következetesen azt hirdette a szakértői kormány felállításával kapcsolatban - legyen a kezdeményező a Fidesz vagy az SZDSZ - , hogy nem tudja elismerni és elfogadni - mondta Dávid Ibolya, a párt elnöke hétfői sajtótájékoztatóján. Mint mondta elsősorban azért nem, mert minden kormány létezésének alapja egy program, ma pedig azt látják, hogy nincs program.
 • Gyurcsány szerint a frakció kiáll mögötte
  Határozott támogatást érez a programja és kormánya mögött Gyurcsány Ferenc - jelentette ki a miniszterelnök az MSZP hétfői frakcióülésének szünetében.
 • Navracsics szerint Gyurcsány csak az MSZP-t zsarolja
  A Fidesz frakcvióvezetője szerint Gyurcsány Ferenc "újabb ötlete", hogy összehívja a párt rendkívüli kongresszusát nem jelent mást, minthogy a miniszterelnök zsarolja saját pártját. Navracsics Tibor hétfői tájékoztatóján leszögezte: ha Gyurcsány tényleg bátor lenne, akkor nem a kongresszus elé vinné a programját, hanem az Országgyűlés és az emberek elé és vállalná az előrehozott választásokat.
 • Szent-Iványi - Ez Gyurcsány végjátéka
  Szent-Iványi István, az SZDSZ európai parlamenti képviselője azután nyilatkozott újságírók előtt, hogy az MSZP keddi frakciüléséről egy közleményt adtak ki. E szerint Gyurcsány a képviselőknek azt mondta: az SZDSZ elnöke saját pártja helyét a Fidesz és az MSZP közé, mintegy félúton határozza meg, ezzel feladni látszik a jobboldali radikalizmus és a populizmus elleni küzdelem közös alapját.
  Szent-Iványi úgy fogalmazott: nem kívánja értekelni a miniszterelnök vagdalkozását. Ez már szerinte a végjáték.
 • Rendkívüli pártkongresszust kerzdeményez Gyurcsány Ferenc
  Rendkívüli pártkongresszus összehívásást kezdeményezi Gyurcsány Ferenc szeptember 27-re. Az MSZP elnöke hétfőn jelentette be a frakciónak, hogy a párt elnökségének keddi ülésén rendkívüli pártkongresszus összehívását fogja kezdeményezni.
  A szocialisták keddi közleménye szerint a pártelnök kéri, hogy valamennyi pártszervezet vitassa meg a kialakult belpolitikai helyzetet, demokratikus vitában foglaljon állást arról, hogy a lehetséges irányok közül melyiket támogatják, s a küldötteknek adjon mandátumot álláspontja kongresszusi képviseletére.
  Gyurcsány szerint az MSZP-nek három lehetősége van: a Fidesszel egyetértve a parlament feloszlatását és előre hozott választásokat kezdeményezi, vagy elfogadja Fodor Gábor SZDSZ-elnök ultimátumát és új kormányt állít a jelenlegi helyére, netán a Megegyezés programhoz megkísérel társadalmi és parlamenti többséget szerezni. Az MSZP elnöke úgy véli, hogy az SZDSZ és annak vezetője femondani készül az 1994-ben a két párt között létrejött stratégiai szövetséget.
 • Fodor talákozóra hívta az ellenzéki pártok vezetőit
  Talákozóra hívta Fodor Gábor az ellenzéki pártvezetőket, hogy vizsgálják meg közösen egy, a lehető legszélesebb támogatással bíró szakértői kormány felállításának lehetőségét. Az SZDSZ elnöke hétfői levelében azt írta: Gyurcsány Ferenc kísérlete, hogy a közbizalmat és a parlamenti többséget a cselekvési programmal helyreállítsa, kudarcot vallott. Az SZDSZ szerint a stabilitás és közbizalom visszaállítására, valamint az ország növekedési pályára állítására egy szakértői kormány lenne képes. Az SZDSZ elnöke időpontot nem jelölt meg levelében, erről munkatársai később egyeztetnek a meghívottakkal. 
 •   Fodor Gábor levele
  • További cikkek:
   · Gyurcsány új megegyezést ajánl az SZDSZ-nek
   · A Fidesz beetetésnek tartja Gyurcsány Ferenc javaslatait
   · Gyurcsány Ferenc átfogó javaslata
   · MDF: az SZDSZ-nek ott a helye az ellenzéki csúcson

   Ezek is érdekelhetik

   Hírlevél feliratkozás
   Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!