Magyarország

2008.09.03. 06:43

Fészekrakók az Avason: bíztatás nélkül

<p>Miskolc - A félelmeikről és a dühükről beszélnek az Avasiak: sok az új beköltöző a Szilvás utcai házakban - mutatják is, melyik épületekről beszélnek -, és az ő életvitelük miatt sok régi lakó próbál szabadulni a lakásától....&#160;<DIA alt="Avasi lopások - 2008.09.03." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Avasi_lop_sok___2008_09_03_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Avasi lopások - 2008.09.03." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<DIA alt="Csak szóbeszéd a miskolci letelepítés? 2008.09.02." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Csak_sz_besz_d_a_miskolci_letelep_t_s__2008/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Csak szóbeszéd a miskolci letelepítés? 2008.09.02." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<DIA alt="Az avasi helyzet - 2008.09.02" height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Az_avasi_helyzet___2008_09_02/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Az avasi helyzet - 2008.09.02" src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/avasi-bekoltozok.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Ha ingyen adnának itt lakást, akkor sem jönnék ide lakni – mondja az avasi postás. Azt is állítja: nem fél, hiszen őt várják az újabban ide költözöttek is, tisztelik, a segély miatt, amit ő kézbesít nekik.
Mások viszont a félelmeikről és a dühükről beszélnek: sok az új beköltöző a Szilvás utcai házakban - mutatják is, melyik épületekről beszélnek -, és az ő életvitelük miatt sok régi lakó próbál szabadulni a lakásától. Ez viszont nagyon nehéz – az ingatlanok értéke gyorsan romlik. A környezettel arányosan - teszik hozzá.

Elmennek a régiek

A régi lakók elmenekültek – hangoztatja valaki. Miért? Az újonnan érkezettek életvitele elviselhetetlen, éjszaka, hajnalig mulatoznak, napközben hangoskodnak, és ami a környéken mozdítható – főleg a fém tárgyak – azokat ellopják. A játszótérre már senki nem engedi le a gyerekét, mert ott bandáznak, kiabálnak, egészen késő estig – így szól a panasz.

- Nem merünk nekik szólni, mert már a kicsik is kiabálnak velünk, fenyegetnek minket – sorolja egy asszony.

Mutatják is többen, nézzük meg a saját szemünkkel: a járdát szegélyező csatorna rácsai csaknem öt méteren hiányoznak, a pincében található villanyóra szekrény vasajtaját lelopták, az aknafedők eltűntek, a játszótéren csak a hintaállványt találjuk, a láncok, s maga a hinta sehol. Ez a Szilvás és az Áfonyás utca és környéke, ahol eladó lakások után érdeklődünk. Próbálunk utánajárni a híresztelésnek: 25 ezer roma borsodi letelepítését terveznék. Ezt vezető politikusok cáfolják, ugyanakkor a lapunknak nyilatkozók szerint a Fészekrakó program és a szociálpolitikai támogatás révén az Avasra az utóbbi időben sokan költöztek be. Állítólag Debrecenből, Ózdról, és a felszámolás alatt álló Szondi-telepről.

Jogcímmel, jogcím nélkül

Az Avasi rendőrőrsön érdeklődve ugyanakkor azt halljuk Bodnár Roland őrsparancsnok-helyettestől: az igazoltatások során nem volt dolguk Ózdról, vagy Debrecenből beköltözöttekkel. Tapasztalatai azt mondatják: inkább a város környékéről, és a felszámolás alatti Szondi-telepről érkezhetnek az új lakók.

Ezt részben cáfolja a miskolci ingatlangazdálkodó társaság, a MIK közleménye. A Szondi-telep majdani vevőjének kell gondoskodni az itt élők "lakhatásáról" - az erre születő terv elbírálása a helyhatóság szakbizottságának dolga lesz. Addig is, a Szondi-telep érintett területéről és a József Attila-telepről a tervezett eladás, illetve az épületek rossz műszaki állapota miatt a MIK Zrt. már megkezdte a jogcímmel rendelkező bérlők elhelyezését. A jogcím nélküli lakóknaknak maguknak kellett gondoskodniuk az elhelyezésükről. A bérlőknek csereingatlant ajánlott fel a MIK Zrt., így idén január 1. óta 25 bérlőt helyeztek el a város több részén, főként a számozott utcák, illetve a Vasgyár környékén. Ezek a lakások többségében alacsony komfortfokozatú bérlakások, amelyeket a bérlők elfogadtak. Az avasi lakótelepre két-három bérlő költözött komfortos lakásokba. A Szondi-telep érintett területén hét, a József Attila-telepen pedig két bérlő maradt, akik arra várnak, hogy az új tulajdonos elhelyezze őket - olvassuk a MIK közleményében.

Háromszáz körül?

Akikkel az Avason beszélünk, háromszáz körülire taksálják az utóbbi időben ide érkezettek számát. Valójában senki nem tudja pontosan - sem az ingatlankereskedők, sem a lakások kezelői. Valamennyivel több most az eladó lakás az Avason, de nem lehet pánikszerű értékesítési hullámról beszélni – állítja Arlett Zsolt, a Doxabi Zrt. értékesítési vezetője. Körülbelül 6,5-7 millió forintért lehet hozzájutni egy 50 négyzetméteres avasi lakáshoz, a Szilvás és Áfonyás utcai ingatlanok persze olcsóbbak, inkább az alsó határt súrolják – mondja. De elsősorban nem is környéktől függ, hanem lépcsőháztól, vannak jobbak és lepusztultabbak – magyarázza. Mitől vonzó az Avas az újonnan beköltözőknek? Nem vonzó, hanem olcsó – válaszolja.

Nem is annyira olcsó - derül ki, amikor az új beköltözőket kérdezzük. Rendre 8 millió forintos vételárat emlegetnek. És megerősítik: a szocpol és a Fészekrakó program a fedezet. Senki nem bíztatta őket, nem szervezett letelepítésről van szó.

Kitérővel, vissza

Tibor és Éva például kis kitérő után, Ózdról tért ide vissza. Albérletből mentek el, a sajátjukba jöttek vissza. A környezet szegényes - két hete laknak itt, mind a ketten dolgoznak. Ez volt, ami miatt Miskolcot választották - a munka. A két gyerekükre az asszony velük lakó testvére vigyáz. Akárcsak ők, más újabban ide költözők is azt mondják: a régi lakók kedvesek, semmi baj velük, nem éreznek ellenszenvet.

A régi avasiak viszont az újak és a régiek ellentéteit említik, a gettósodástól félnek, és mindattól, ami azzal jár: féltik a javaikat, a biztonságukat, a nyugodt életet. Ugyanakkor Bodnár Roland szerint - bűnügyi szempontból - most talán jobb a helyzet, mint amikor Chicagoként, és gettóként emlegették a lakótelepet. Kevesebb autót lopnak el, és kevesebb a betörés, de kis mértékben nőtt az utcai verekedések, rablások száma. Ugyancsak benyomás: a csendháborítás miatt a lépcsőházakban megforduló rendőrök azt látják, hogy lelakottak a lakások, ahol a rendőrségnek dolga lehet - a kilincs helyén madzag.

Ilyen ajtót mi is látunk, többet is. Madzag helyet dróttal.

Kapcsolódó cikkek:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!