Magyarország

2008.09.26. 19:05

Enyhébb büntetést kapott a mecseki motoros

<p>Enyhítette büntetését a Baranya Megyei Bíróság annak a motorosnak, aki tavaly nyáron frontálisan ütközött egy másik motorossal a Pécs közeli szerpentinen.</p>

A vétlen motoros a helyszínen meghalt. A balesetet okozó motoros maradandó sérüléseket szenvedett. Lábadozik, de a bíróság szerint el tudja magát látni, ezért letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Börtönbüntetését viszont fogházbüntetésre mérsékelte. Az ítélet jogerős.

Oláh Zsolt és ügyvédje azért kérte a másodfokú, Baranya megyei Bíróságtól, hogy enyhítsék a büntetését, mert a fejsérülése miatt egyensúlyzavara van, valamint a bal kezét nem tudja mozgatni, a válla ugyanis leszakadt. Az elsőfokú bíróság idén áprilisban halált okozó közúti veszélyeztetés bűntette miatt négy év börtönbüntetésre ítélte és két évre eltiltotta a közügyektől a fiatalembert.

A fiatalember tavaly a Pécs melletti szerpentinen többször átlépte a záróvonalat, és volt, hogy 160 kilométeres sebességgel száguldozott. Az egyik kanyarban kisodródott és frontálisan karambolozott egy vele szemben jövő társával, aki a helyszínen meghalt. Oláh Zsolt pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett. A balesetet Oláh Zsolt motorjára felszerelt kézi videokamera is rögzítette.

A Baranya Megyei Bíróság mérlegelte Oláh Zsolt egészségi állapotát, valamint azt, hogy nem volt büntetve. Ezért börtönbüntetését fogházbüntetésre mérsékelte, valamint a közügyektől való eltiltást mellőzte. A bíróság szerint azonban el tudja magát látni, ezért be kell vonulnia a fogházba. A gyógytornát, és a fizikoterápiás kezeléseket, amelyet a baleset miatt azóta is rendszeresen kap, a fogházban is megkaphatja.

"Ezt a büntetés-végrehajtási Intézet keretein belül is, a tököli rabkórház kezelésében is meg lehet tenni, illetve végre lehet hajtani" - mondta indokolásában Kovács Csaba bíró.

Oláh Zsolt viszont csalódott volt. Azt mondta, ilyen egészségi állapotban nem tudja, hogyan fogja magát ellátni a fogházban.

"Annyit már mondtak, hogy azért is lehetetlen az én számomra a letöltendő szabadságvesztés, mivel börtön körülmények között ápolót nem rendelhetnek mellém, másik rabot nem nevezhetnek ki mellém ápolónak." - mondta a Független Hírügynökségnek Oláh Zsolt.

Az ítélet jogerős. Oláh Zsoltnak 1-2 hónapon belül be kell vonulnia a fogházba, feltéve, ha egészségi állapota nem romlik. Szabadságvesztésének idejét jó magaviselet miatt rövidíthetik, ebben az esetben 2 év kilenc hónap után szabadulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!