Magyarország

2008.09.15. 13:15

Egymilliárdnál is több folyt már be az objektív felelősség bevezetése óta

<p>1,3 milliárd forintnyi bírságot fizettek már be a megbüntettek autósok május elseje, az objektív felelősség bevezetése óta.</p>

Szintén sikeres az ittas sofőrök ellen bevezetett szigor, a zéró tolerancia is, hiszen bevezetése óta már több mint 5500 jogosítványt vettek el az egyenruhások. Az országos rendőrfőkapitány szerint a szabályok módosítása óta érezhetően javult a közlekedési morál.

Az objektív felelősséget májustól vezették be, a lényege, hogy egyes szabálysértéseknél mindenképpen azt büntetik, akié az autó. Az elmúlt több mint négy hónap alatt 4,4 milliárdnyi bírságot szabtak ki, ebből a megbüntetettek 1,3 milliárdot már be is fizettek - mondta hétfőn újságírók előtt Bencze József országos rendőrfőkapitány. Elmondása szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy általában fizetnek a szabálytalankodók.

Nem ez volt az egyetlen szigorítás ebben az évben, januártól ugyanis a zéró toleranciát is bevezették. Ez annyit jelent, hogy attól az autóstól, akinél elszíneződik az alkoholszonda, a helyszínen elveszik a jogosítványát. Eddig 5545 vezetői engedélyt vettek el az egyenruhások.

Bencze József szerint érezhetően javult a közlekedési morál. Ezt mutatja például az az adat, hogy augusztusig 209-cel kevesebben vesztették életüket az utakon, mint az elmúlt évben. Az ittasan okozott balesetek száma is csökkent az elmúlt nyolc hónapban 27 százalékkal - tette hozzá.

A főkapitány arról is beszélt, hogy mindeközben a kerékpárosok által okozott balesetek száma 14-15 százalékkal emelkedett. Ezért a közeljövőben szigorúbb ellenőrzéseket terveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!