Magyarország

2008.07.01. 15:42

Vámos voltam egy órán át Záhonynál

<p>Záhony - Ki ne bújna szívesen más bőrébe egy órára? Ugye, hogy izgalmas! Kíváncsi Ön arra, hogy milyen egy órán át a magyar-ukrán határon autókat ellenőrizni? Megmutatjuk! <dia width="900" height="700" alt="Vámos voltam egy órán át Záhonynál 2008.07.01."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/V_mos_voltam_egy__r_n__t_Z_honyn_l_2008_07_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Vámos voltam egy órán át Záhonynál 2008.07.01." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/zahony-vamos-hataror-hatar-vam.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/cigaretta-csempesz-zahony-hatar.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Ezúttal a sajtó képviselőinek biztosított lehetőséget a Vám- és Pénzügyőrség, hogy egy órányi saját vámos-tapasztalatuk alapján mesélhessenek a nagyvilágnak arról, milyen is a vámosok élete.

- Július 1-én lett 40 éves az Európai Vámunió - kezdte Kupecz József százados, a Vám- és Pénzügyőrség Észak-alföldi Regionális Parancsnokságának szóvivője. - A jelenleg 27 tagországból álló Vámunió célja, hogy az Európai Unió határain kívül tartsák az illegális csepmészárut, az illegálisan tevékenykedőket. Ennyit tudtunk meg elöljáróban a rendezvényről, aztán megkaptuk a vámos-felszerelésünket és indulhatott a munka.

A magyar területre érkező gépkocsik először az elsődleges vizsgálaton esnek át - ebben már mi is részt vehettünk. A vámosok - ezúttal mi - kötelesek minden egyes érkező autót átvizsgálni ezen a ponton. Hogyan zajlik ez? Megállítják az autóst - illetve a sorompó megállítja -, majd elkérik az útlevelet. Ezt követi a gépjármű vizsgálata: felnyittatják a motorháztetőt a sofőrrel, és zseblámpa segítségével kukkantanak bele minden résbe, majd megnézik a műszerfalat, az utasteret és s csomagtartót is. Ezen a ponton a vámosnak 5 perce van eldönteni, hogy küldi-e az autót a másodlagos vizsgálatra, ahol aztán alaposan szétboncolják az autó minden zegét-zugát, vagy úgy látja, minden rendben, és továbbengedi Magyarország területére.

Csempész-helyek

Volt már olyan, aki tortába sütött cigarettát, vagy éppen a "csótányroppantó" cipője talpába rejtette, de olyan is, aki az autó kerekeiben próbált csempészni (nem csak a pótkerékben jellemző, hanem a futó kerékben is). A kardántengelyben is szoktak illegálisan "árut" behozni, vagy a küszöbnél kialakított tárolóhelyen szállítani, ahová akár 100 doboz cigaretta is befér.

Leggyakoribb csempész-helyek a kárpitok, az ülések, és - mint megtudtuk - magnó helyére már csak amatőrök raknak csempészárut!

- Nem kell, hogy a pénzügyőr már az elsődleges vizsgálat során találjon valamit, éppen elég a gyanú: a csavarok megbolygatva, a kárpiton látszik, hogy hozzányúltak stb. Nehéz ilyenkor mérlegelni. Tisztában vagyunk természetesen mi is azzal, hogy mindenkit nem lehet megcsípni, aki csempészáruval próbál átkelni Záhonynál, de mindent megteszünk, hogy kiszűrjük az illegálisan tevékenykedőket  - mondta Mozsik Tamás százados, a Záhonyi Vámhivatal parancsnokhelyettese.

- Egy éve vagyok itt a záhonyi határnál, és volt már egy nagy fogásom - vette át a szót Kovács Erik, őrmester. - Egy német autó érkezett a határhoz. Az volt gyanús, hogy az autó ablakait csupán egy-egy centiméterre lehetett leengedni. Kollégám kopogtatta meg az ajtót, és kérte, hogy én is nézzem meg. A másodlagos vizsgálat során találtuk meg az öt ajtóban a 108 karton cigarettát. Az autót azonnal lefoglalták, és majd kétmilliós bírságot szabtak ki.

Bizony, nem könnyű a vámosok élete - vontam le a tanulságot. Nincs megállás: a záhonyi határ tele autókkal, és a kánikulában is ugyanúgy kell dolgozni, és ugyanannyi felelősség van az ember vállán, mint egy átlagos időjárásban. De valamit sosem felejtek el: egy szlovák autót ellenőriztem, és kinyitva az útlevelet mókás fotóról nézett rám a velem szemközt álló utazó úriember. Nem akarok gonosz lenni, sem másokat megmosolygó, de ezúttal mégis mosolyra húzódott a szám szeglete, hiszen a kép lehetett már vagy 10 éves, és erősen gyanítom, hogy abban a szóban forgó tíz évben fogműtéten esett át a delikvens. Gondoljon mindenki, amire akar, szóljon meg, de én elnevettem magam, és arra gondoltam: köszönöm, egy óránál tovább nem is lennék vámos!

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!