Magyarország

2008.07.11. 10:08

Magyar nyaralókat tiltottak ki Szerbiából

<p>Nem engedtek be Szerbiába két magyar családot azért, mert korábban Koszovóban bepecsételtek az útlevelükbe. A köztévé Híradója arról számolt be, hogy a magyarok Görögországból Szerbián keresztül jöttek volna haza, azonban kerülőt kellett tenniük. A belgrádi magyar nagykövetség legalább tíz hasonló esetről tud.</p>

A magyarok Pécsről indultak még a múlt héten. Nisnél az autópályán a GPS azt írta, forduljanak jobbra, azonban nem erre kellett volna menniük. Az út, amelyikre ráhajtottak, Koszovón át vezetett Macedóniába. Az ottani határőrök be is pecsételték a be-, illetve kilépést. De azt csak macedón határon tudták meg, hogy valójában Koszovóban jártak.

Görögországból hazafelé a szerb-macedón határon visszafordították őket, mert Koszovóban jártak. A családok Bulgárián és Románián keresztül egy nappal később érkeztek haza.

A belgrádi magyar nagykövetség legalább tíz hasonló esetről tud, és nem csak magyarokról. Kollár János főkonzul az MTV Híradóban azt mondta, hivatalos tájékoztatást kért a szerbektől.

Addig is azt ajánlja a magyaroknak, ha Koszovóban járnak, kerüljék el Szerbiát vagy számoljanak azzal, hogy a szerb hatóságok nem engedik be őket az országba. A Híradó megkereste a szerb belügyminisztériumot, de választ nem kaptak.

Koszovó február közepén kiáltotta függetlenségét, ezt Szerbia azóta sem ismerte el.

  • Ellenőrizd az utazási irodát!
  • Allergiás roham a nyaralás alatt
  • Ki vigyázzon a kutyára nyáron
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!