Magyarország

2008.07.06. 13:56

Élőláncos demonstrációt tartottak a Kincsem Park megmentéséért

<p>Budapest - Az Összefogás a Magyar Lóversenyzés Jövőjéért Egyesület figyelemfelkeltő élőláncot szervezett a Kincsem Park megmentéséért, a 83 éves pálya esetleges eladása elleni tiltakozásul vasárnap délben.</p>

Horváth Zalán, a demonstrációt szervező, és három hónapja életre hívott egyesület titkára a Független Hírügynökségnek elmondta: a tiltakozó akció célja, hogy megmentsék az utolsó működő magyar lóversenypályát és vele együtt a 181 éves magyar lóversenyzést. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. ugyanis a Kincsem Park bezárását és az ingatlan értékesítését fontolgatja.

Horváth Zalán elmondta: értesülése szerint az előkészület alatt álló értékesítési pályázat semmiféle garanciát nem tartalmaz arra vonatkozólag, hogy az új tulajdonosnak a jövőben is lóversenypályaként kell hasznosítania a Kincsem Parkot. Utalt arra, hogy a korábbi hasznosítási pályázatba még egy 10 éves lóversenypályaként történő hasznosítási garancia is bele volt építve.

"Azt szeretnénk, ha a Kincsem Park Magyarország egyik nemzeti kulturális öröksége,és Budapest egyik legnagyobb egybefüggő zöldterülete továbbra is állami tulajdonban, és lóverseny célú maradna" - hangsúlyozta a szervező.

Hozzátette: tudomása szerint az MNV jelenleg a Kincsem Park hasznosításának koncepcióját készíti elő, ám arról nincs információja, hogy a második hasznosítási tendert mikor írja ki a vagyonkezelő.

Horváth Zalán kiemelte, hogy amennyiben az állam eladná a területet, és ott mgszűnne a lóversenyzés, akkor várhatóan a Dunakeszi-Alagon található lóversenypályán rendeznék az évi 100 versenynapon, a mintegy 1000 futamot.

"A Kincsem Park eladása azért is értelmetlen lenne, mert így a 3 éve a pálya, a lelátó, az istállók felújítására fordított 3 milliárd forint kidobott pénz lenne" - közölte az egyesület titkára.

A demonstrációt 12 és 14 óra között tartották a Kincsem Park főbejárata és a Kerepesi út közötti sétányon, amelyen jelen volt mintegy 200 szimpatizáns. A rendezvényen a Kincsem Park megmentése mellett kiállt Fábry Sándor humorista, aki a lovassport elkötelezett híve.

Elmondta: bár azt az illetékesek cáfolják, hogy a Kincsem Park helyén lakópark épülne, de néhány éve még senki sem hitte volna, hogy a Kerepesi úti lóversenypálya helyén pláza épül majd. "De Isten nem ver bottal, mivel úgy hallani, nem megy jól az említett bevásárlóközpont kereskedőinek" - mondta az ismert humorista.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!