Magyarország

2008.07.05. 09:50

Kóka János nyílt levele a melegfelvonulással kapcsolatban

<p>Kóka János azt kéri a rendőrségtől, hogy idén tegyenek többet, hogy megfelelően biztosítsák a melegfelvonulás résztvevőinek békés ünneplését. Erről pénteki nyílt levelében ír az SZDSZ parlamenti frakcióvezetője.</p>

A liberális politikus szerint sok feladat van még hátra, a végső cél a házasság intézményének teljes megnyitása a leszbikus, a meleg, a biszexuális és a transznemű (LMBT) közösség számára.

Kóka János nyílt levelében a rendőrséget arra kéri, tegyen meg mindent, hogy még egyszer ne fordulhasson elő az, ami 2007-ben történt a Pride-on részt vevő állampolgárokkal. A frakcióvezető meggyőződése szerint "szilárd határozottsággal fel kell lépni az intoleranciával és annak képviselőivel szemben".

"Az úton már jó ideje együtt haladunk, és tévednek, akik azt hiszik, hogy a melegek jogegyenlősége csupán a melegek ügye lenne. A toleráns Magyarország, a diszkriminációmentes köz- és magánélet minden magyar állampolgárnak elemi érdeke, függetlenül attól, hogy életét, szerelmét, boldogságát kivel óhajtja megosztani." - írja a frakcióvezető.

Nyílt levelében Kóka János utal a tavaly decemberi liberális kezdeményezésre, a regisztrált élettársi kapcsolatra, amit az országgyűlés megszavazott. Ezzel kapcsolatban megjegyzi: "a társadalmi kisebbségek helyzetének rendezése az egész társadalom jólétét mozdíthatja elő. Éppen ezért szeretném, ha ezen az úton nem állnánk meg, és nem engednénk azoknak, akik az Alkotmánybíróságtól a jogszabály megsemmisítését kérték.

Hiszem, hogy sok feladatunk van még hátra: többek között a közös örökbefogadás, vagy a névhasználat kérdésének rendezése is. A végső cél nem lehet más, mint a házasság intézményének teljes megnyitása az LMBT közösség számára"- foglamaz a liberális politikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!