Magyarország

2008.07.09. 17:16

Dizájncenter a záhonyi határon

<p>Záhony - Cigisdobozokon guruló Lada, párbajtőr penge, vodka literszámra – vámosok mesélnek az emberi leleményről Záhonyban. <dia width="900" height="700" alt="Dizájncenter a záhonyi határon 2008.07.09."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Diz_jncenter_a_z_honyi_hat_ron_2008_07_09_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Dizájncenter a záhonyi határon 2008.07.09." /></a></dia>&#160;<a href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/cigiraktar-zahony-vam.wmv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></a>&#160;<a href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/trukkos%20helyek.wmv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></a>&#160;<a href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/zahony-cigifogas.wmv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></a></p>

Nagyüzem a Kelet Kapujában: kamionsor az út szélén, ukrán Audik a „szerelőaknán”, vizsgálódó vámosok: a megszokott ritmus szerint halad a munka a határátkelőn. Az állomástól pár lépésnyire azonban – jól őrzött raktárakban – valóságos kincsekre, a csempészáruk Kánaánjára bukkanunk.

Azokat a raktárakat, ahol a pénzügyőrök által lefoglalt dolgok vannak, bűnjelraktáraknak hívjuk, itt kezeljük az ellenőrzés során elkobzott dolgokat. Záhonyban elsősorban a slágertermékek, a cigaretta és a szeszesital–csempészektől lefoglalt csempészárut őrizzük – mondta el Kupecz József százados, a Vám-és Pénzügyőrség Észak-alföldi Regionális Parancsnokságának szóvivője.

Milliós a füstölnivaló

Első utunk a füstölnivalók „birodalmába” vezet: a polcokon szép sorban, úgynevezett bűnjelzsákokban sorakozik a lefoglalt cigaretta több tíz millió forint értékben, ügyenként megkülönböztetve. - Ezt addig tároljuk itt, ameddig a bíróság el nem dönti, jogszerű, vagy nem jogszerű az eljárásunk, egyébként is ők döntenek az elkobzásról - mondja a szóvivő.

Található itt még 2006-ban lefoglalt cigi is, hiszen könnyen előfordulhat, hogy több évig elhúzódik a bírósági eljárás. – Éppen most semmisítettünk meg egy nagyobb adag cigarettát, most tehát még üresnek is mondható a raktár, viszont másik részben friss, szabálysértés elkövetése miatt lefoglalt cigi van, ezeknél az eseteknél hamarabb születik bírósági ítélet.

A következő kamrában szeszt találunk: etil-alkohol származékok sorakoznak a földön a kannákban, a polcokon pedig a vámosok által jól ismert ukrán vodkák. A szóvivő elmondta: az elkobzott szeszesitalok is megsemmísítésre kerülnek, a ruhaneműk és a parfűmök mennyisége azonban hagy némi kívánnivalót maga után, a százados szerint ez nem meglepő.

Záhonyban a cigi és a szesz a menő, ruhákat a román határnál, Csengersimánál találnánk többet, ott általában a Törökországból származó, hamisított márkajelzésú termékek akadnak fenn a hálón. Abban az esetben, ha a hamis márkajelzést el lehet tüntetni a ruháról, akkor a Karitatív Tanács szétosztja a rászorulók között, a parfümök azonban a kukában végzik: ezt már nem adományozzák el.

A szokásos dolgokon túl több kilónyi vőfélykitűző és párbajtőr-penge is előkerül, előbbi a kereskedelmi mennyiség miatt foglalták le a vámosok, utóbbinál viszont elképzelhetetlen, hogy mit kezdett volna a másfél méteres pengével a használója.

Emberi lelmény

Az utolsó raktárban valóságos dizájncenter fogad minket, hiszen itt tárolják az emberi elme zseniális húzásait, vagyis minden olyan dolgot, amelyet egy kis átalakítással a füstölnivaló és a gázolaj csempészésére alkalmas lehet – Az ötletek tárháza kimeríthetetlen. Tortába épített cigikartonok, megbuherált tévé, autórádió, porszívó és dvd-lejátszó, üreget rejtő könyv, szaloncukor, zacskós leves, nem beszélve az átalakított gumiabroncsokról. A vámosok kedvence azonban mégis az a Lada, amely egy „négy keréken gördülő törvénysértés volt”.

– Mind a négy meghajtott kerékben cigi lapult, első és hátsó lökhárítóban, az ajtókban, a műszerfalban, a kormányban, a visszapillantó tükrökben, és a lámpákban találtunk kartonszámra cigit. Érdekes, hogy pont az ülésekbe nem rejtettek semmit - tette hozzá a szóvivő.

Vannak azonban szomorúbb esetek is. – Egyesek nem nézve az erkölcsöket, saját gyermekeiket haszálják fel a csempészésre, találtunk már gyermekülésben is cigarettát. Az elkövetők azt gondolják, hogy a kicsit nem háborgatjuk, azonban ha gyanú merül fel, kénytelenek vagyunk mindent átvizsgálni – mondja Mózsik Tamás százados, a Záhonyi Vámhivatal parancsnokhelyettese. Ilyen esetekben a pénzügyőrnek szüksége van egy kis csibészségre, határozottságra, a parancsnok szerint „Regős Bendegúznak” kell lennie, hogy feltárják a törvénysértéseket, átlássanak a trükkökön.

- Természetesen vannak olyanok, akik először rossz néven veszik a vizsgálatot, de ez általában csak az első doboz megtalálásáig tart. Van persze olyan is, hogy a vámos árnyra vetődött, ilyenkor a parancsnok sok időt tölt el a panaszlevelek megválaszolásával, amit az eljárás ellen tiltakozók nyújtanak be - fűzte hozzá.

A való világ

Kiérve az épületből egyből egy csempészbe botlunk bele: az egyik félreállított ukrán autóból a padlólemez alól előkerül a karton. A sofőr egykedvűen ül az autója mellett, csak nézi, hogy a vámosok szétszedik az autóját további csomagok után kutatva. – Vanak ismerős arcok, akik rendszeresen járnak át: ők úgy vannak vele, ha most elkapjuk őket, holnap talán már átcsúsznak a vizsgálaton - mondják a vámosok.

Túránk utolsó állomása a parancsnok páncélszekrénye: itt őrzik - elkülönítetten - a lefoglalt műkincseket: másolt ikonokat, szentképeket, pergamenkötésű könyveket, sőt, előkerül egy gazdagon illusztrált nácikról szóló album is. – Ezeknek az értéke viszonylag kicsi, de a gyűjtők bármi áron megvennék ezeket a ritkaságokat, ezért próbálkoznak ilyen dolgok csempészésével - mondta a százados.

Kapcsolódó cikkek:

  • Vámos voltam egy órán át Záhonynál
    Kíváncsi Ön arra, hogy milyen egy órán át a magyar-ukrán határon autókat ellenőrizni? Megmutatjuk!   
  • Hamis bélyegzők Záhonyban
    A záhonyi határátkelőn ónégy ukrán állampolgár ellen kezdeményeztek eljárást közokirat hamisítás miatt.
  • Csempész menü
    Ezúttal élelmiszernek álcázva próbáltak meg a füstölnivalót áthozni a határon.
  • Drogcsempész Záhonynál
    Tiltólistán szereplő pszichotrop gyógyszereket próbált bevinni Ukrajnába egy férfi a Záhony-Csap határátkelőn.

- Varró Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!