Magyarország

2008.06.04. 20:46

Orbán Viktor a kormányváltás utáni teendőkről

<p>Orbán Viktor a Fidesz választási győzelme esetén az akadémiai világból és gazdasági életből kérne fel szereplőket a választások utáni első két év válságkezelő kormányába.</p>

A Fidesz elnöke ezen kívül létrehozna egy "stratégiai kutatóintézetet" az államigazgatáson belül, amely hosszú távú nemzetstratégiai kérdésekről döntene, és amely összeállítására Matolcsy Györgyöt - az Orbán kormány gazdasági miniszterét - kérte fel. Orbán Viktor szerdán a Baross Gábor Társaság rendezvényén beszélt arról is, hogy egy esetleges kormányváltás esetén a forint értékének megőrzése érdekében megbízta Szapáry Györgyöt - a Magyar Nemzeti Bank alelnöke volt 1993 és 2007 között - egy nemzetközi gazdasági kapcsolatrendszer kiépítésével.

A pártelnök leszögezte: az egészségügy, az oktatás, a közigazgatás fenntartása és a közbiztonság garantálása állami feladat kell, hogy legyen. Az ezek működéséhez szükséges megállapodásokat a szakmákkal a kormányváltást követő fél éven belül meg kell kötni - hangsúlyozta a Fidesz elnöke. Orbán Viktor szerint a Fidesz számára nem reális a kétharmados választási győzelem, azonban egy elsöprő siker esetén a parlamentben " össze lehet hozni" egy ilyen többséget. A pártelnök beszélt a SZDSZ hétvégi elnökválasztásáról is. Szerinte a liberálisok azzal tudnak a szavazókra hatni, ha megmutatják, hogy "ennek az egésznek ők vetettek véget, hiszen csak nekik van erre lehetőségük".

Az első két év válságkezelő kormányába Orbán Viktor olyan külső szakembereket kérne fel, akik az ország érdekében képesek népszerűtlen és hálátlan munkát végezni, vagyis rendbe tudják tenni az ország gazdasági helyzetét. A volt miniszterelnök leszögezte: nagyon szűk Magyarország gazdasági mozgástere, és nem biztos, hogy meg lehet őrizni a forint jelenlegi értékét, éppen ezért van szükség egy erős nemzetközi kapcsolatrendszer kiépítésére.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy azért érez "a jelenlegi kormányoldallal szemben a politikailag korrektnél erősebb ellenérzést, mert visszavezették az országot az adósságcsapdába".

A Fidesz elnöke liberális túlzásnak nevezte az egészségügy és az oktatás piacosítását, szerinte ezt meg kell szüntetni. A volt kormányfő szerint a jelenlegi kabinet méltatlan a politika szakmájához azzal, hogy társadalmi megállapodások nélkül próbálja áterőltetni reform-elképzeléseit. Orbán Viktor szerint "ehhez a politikához nem kell túl sok ész".

Az ellenzéki politikus kiemelte: a kormányváltás után közös társadalmi stratégiára is szükség lesz. Szerinte a közös célok meghatározása és a társadalom közösségi munkára ösztönzése döntő feltétele lehet a kormányzás sikerének. Orbán elmondta: ehhez a stratégiához a polgármesterek kiválasztása és képzése már folyik.

Orbán Viktor szerint a Fidesz számára nem reális a kétharmados választási győzelem, mert ehhez a 176 egyéni választókörzetből 150-ben kellene a Fidesznek győznie úgy, hogy több mint 40-ben a rendszerváltás óta csak baloldali jelölt győzött. Azonban egy elsöprő siker esetén a parlamentben " össze lehet hozni" a kétharmados többséget - fogalmazott Orbán.

A pártelnök beszélt a SZDSZ hétvégi elnökválasztásáról is. A Fidesz elnöke szerint minden pártnak legalább egy indokot fel kell tudnia mutatni, hogy miért szavazzanak rá, és szerinte az SZDSZ-nek jelenleg nincs ilyen. Orbán Viktor szerint az lehetne az SZDSZ indoka, hogy "volt, ami volt, történt, ami történt, de ennek az egésznek ők vetettek véget".

  • MSZP: Orbán Viktor hazudott
  • Orbán Viktor megijesztette a magyarokat
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!