Magyarország

2008.06.23. 18:39

Milliókat kapnak a ki nem vett szabadságért

<p>Több mint 3 millió Horváth Ágnesnek, csaknem egymillió Lamperth Mónikának. Ki nem vett szabdságért ennyi járt a minisztereknek.</p>

40 nap. Évente ennyi szabadság jár az államtitkároknak és a minisztereknek a jogszabályok szerint. A minisztériumokban dolgozó főosztályvezetőknek 38 nap, az osztályvezetőknek 36. Az RTL Híradó kérésére készült összesítésben a kormányszóvivő a nagyobb felelősséggel indokolja, miért kapnak ők ennyi pihenőt.

A háttéranyagban arról is szó van, azért nem változtak a szabadságolás szabályai az elmúlt 11 évben, mert a vezető beosztású köztisztviselők "gyakran az előírt munkaidőn túl, sokszor hétvégén is dolgoznak. Ők a rendkívüli munkavégzésért, például túlóráért, külön szabadidőre és díjazásra sem jogosultak - ellentétben egyébként a nem vezető munkatársakkal. Ez ugyanígy igaz az állami vezetőkre is."

Viszont ha nem mennek szabadságra, jó sok pénz ütheti a markukat például egy kormányátalakításkor. A menesztett miniszterek ugyanis forintban kapják meg a benn maradt szabadságaikat.

Csak néhány példa a legfrissebbek közül: Horváth Ágnes volt egészségügyi miniszter 55 nap szabadságot hagyott ki államtitkári éveit is beleértve, ezért menesztésekor 3.240.750 forint járt neki.

Lamperth Mónika volt szociális miniszter 16 napot nem vett ki, 942.764 forintért cserébe.

Kákosy Csaba, a gazdasági tárca leváltott vezetője 11 benn maradt napért 648.150 forintot,

Fodor Gábor volt környezetvédelmi miniszter pedig 5 nap szabadság fejében 294.614 forintot kapott.

Az időnként többmilliós összegeket a ki nem adott szabadnapok száma, és az adott állami vezetőknek a jogviszony megszűnésekor járó átlagkeresete határozza meg. Érdekességként: az adatok szerint Veres János pénzügyminiszter dolgozik a legtöbbet. Idén még nem volt szabadságon, és összesen 90 szabadnapja maradt korábbról.

Gráf József földművelésügyi miniszter ebben az évben már 11 napot pihent, de 57-et felhalmozott az évek alatt. Gyurcsány Ferenc kormányfő pedig 3 napot vett ki az idén, és már 81 napja ragadt benn. Igaz, ő a miniszterelnöki és képviselői fizetését is jótékonysági célokra fordítja.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint "a Munka törvénykönyve és a köztisztviselői törvény kimondja, hogy az éves szabadságot lehetőleg az adott évben ki kell adnia a munkáltatónak, de ha erre bármilyen okból nincsen lehetőség, a szabadság nem veszhet el." Azt csak a munkaviszony megszűnésekor lehet pénzben megváltani, de akkor kötelező.

A 2006-os választások után ráadásul több munka hárult a miniszterekre, mint korábban - indokolja a kormányszóvivő. Egyebek mellett azért, mert jelentősen csökkentették az államigazgatás létszámát. Harmadával kevesebb a miniszter, és a felsővezető is feleannyi, mint az Orbán-kormány idején - írják. Az összesítés szerint így a Gyurcsány-kormány gyakorlata jóval kevesebbe kerül az adófizetőknek, mint az Orbán-kabineté.

Néhány példa a másik oldalról is: a 2002-es kormányváltás után Harrach Péter miniszteri pozíciója megszűnésekor 109 napért 2.285.036 forintot, Deutsch Tamás 81 napért 1.698.055 forintot, Mikola István pedig 49 napért 1.063.968 forintot kapott a ki nem vett szabadságok megváltásaként.

  • A nap képei A nap képei 2008. 06. 22.
  • Érmére vált a kétszázas
  • Bálás ruhát szállító teherautó ég az M1- esen
  • Gyújtogatás a szalonna miatt
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!