Magyarország

2008.06.15. 09:17

"Lassan kezdünk egyetérteni" - Interjú Bajnai Gordon gazdasági miniszterrel

<p>A pletykák ellenére Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter nem akar miniszterelnök lenni.</p>

Éppen elég nehéz teljesítenie azt a feladatot, amit vállalt: talpra állítani a magyar gazdaságot mondja Vasárnap Reggelnek adott interjúban. Véleménye szerint nem érdemes az adórendszert farigcsálni, komoly változásokra van szükség, hogy nőjön a foglalkoztatás.

Úgy véli: nem túl érdekes az a két éve tartó vita, hogy ki van hatalmon, sokkal inkább az, hogy aki kormányon van, mire akarja, tudja használni a választóktól kapott bizalmat. Bajnai Gordon meggyőződése, hogy a kormány tudja, mit akar csinálni, ehhez azonban támogatást kell szereznie először a kormánypárti frakcióban, aztán a parlamenti többséghez más frakciókban, és a parlamenten kívül is.

A gazdasági tárca vezetője szerint lehetséges a korrupciós költségek csökkentése. Ezt szolgálja az összeférhetetleneségi törvény tavalyi módosítása, az uniós pályázatok elbírálásanak interneten követhetősége és az Anti Lop portál is, ahol bárki bejelentheti, ha egy fejlesztés során szabálytalanságot észlelt. Elmondása szerint eddig több mint 300 bejelentés érkezett. Ennek hatására négy büntető feljelentést tettek, és harminc szabálytalansági eljárás indult.

Bajnai Gordon szerint képtelenség, amit tavaly Orbán Viktor állított, hogy a pályázati pénzek többségét ellopják. A miniszter ezért polgári peres eljárást kezdeményezett a volt miniszterelnök ellen, amelyet első fokon elveszetett ugyan, ám másodfokon reméli, a bíróság neki ad igazat. Mint mondja nem maga miatt, hanem azért a több ezer tisztességes szakemberért és pályázóért, akik között rengeteg fideszes polgármester is volt.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!