Magyarország

2008.06.27. 11:42

Gyurcsány: A családtámogatásban nem, de a segélyezésben változások várhatóak

<p>Több ponton is módosítani kell a szociális rendszert, de a kormány szándékai szerint ez nem érinti majd a családi pótlék utalását, amely alanyi jogon jár -mondta Gyurcsány Ferenc a kormány és az MSZP frakció Dobogókői tanácskozása előtt.</p>

A jelenlegi elképzelések szerint ugyanakkor változna a segélyezés rendszere méghozzá úgy, hogy negyedévente 120 óra munkalehetőséget biztosítana a kormány azoknak a munkanélkülieknek, akik szeretnének és tudnának dolgozni. Ez a munka nem a segélyezés feltétele lenne, hanem hagyományos munkaviszonyt teremtene - tette hozzá. A kormány és az MSZP frakció vezetése a következő 2-3 év programjáról egyeztet Dobogókőn, pénteken napirenden lesz az adórendszer átalakítása is, az erről szóló javaslatokról azonban részleteket nem árult el a kormányfő.

A családi pótlék gyermekeknek jár, gyermek és gyermek között nem szabad különbséget tenni - mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy a szociális miniszter javaslatai között nem is szerepel olyan elképzelés, amely módosítana a családtámogatási rendszer univerzális jellegét. Azt ugyanakkor érdemes meggondolni, hogy a támogatások mekkora része juthat természetben -tette hozzá. A miniszterelnök bírálta a polgári kormány családpolitikáját, és azt mondta, hogy azt a "perverz elosztást"amely a tehetősebb családoknak több támogatást adott meg kellett szüntetni. A kormány konkrét javaslatai augusztus végére, szeptember elejére készülhetnek el.

A segélyezés rendszerének átalakításával kapcsolatban Gyurcsány Ferenc azt mondta: a szociális miniszter annak a feltételét kívánja megteremteni, hogy azoknak a munkanélkülieknek, akik tudnának dolgozni, tudjanak munkalehetőséget biztosítani, a jelenlegi elképzelések szerint negyedévente minimum 120 órát. Ez nem feltétlenül önkormányzati szerepkörben, hanem a jelenlegi elképzelések szerint piaci szereplők bevonásával valósulna meg, és nem a segélyért kellene dolgozniuk a résztvevőknek, hanem munkabért kapnának és például a nyugdíjszerű ellátásra is jogot szereznének vele.

Az adórendszer átalakításával kapcsolatban kormányfő arról beszélt, hogy azokkal a szakértőkkel ért egyet, akik azt mondják, nem részleteiben kell módosítani a jelenlegi rendszert, hanem átfogó és programszerű javaslatot kell letenni. Gyurcsány Ferenc szerint éppen ezért a program egészét kell majd együttesen az országnak bemutatni, és éppen ez az oka annak, hogy az egyes részletekről addig nem nyilatkoznak. Lehetséges mozgástérről sem beszélt a miniszterelnök, a fő irányokkal kapcsolatban az adóegyszerűsítés, bizonyos kedvezmények megszüntetése, adórendszeren belüli átcsoportosítás és a fekete munka kifehérítésével járó adózó bázis növekedéséről is beszélt.

Gyurcsány Ferenc kitért arra is, hogy valószínűleg már a jövő héten döntés születhet egy olyan állandóan működő testület létrehozásáról, amely a kormány-önkormányzati egyeztető fórumhoz hasonlóan folyamatos konzultációs lehetőséget biztosít a gazdasági élet, és az üzleti szféra képviselőivel. A legfontosabb cél egy a mainál kedvezőbb gazdasági környezet kialakítása, amelyben a munkahelyteremtés és a befektetés ösztönzés kerül a középpontba,hogy folyatódjon az elmúlt 1-2 évben tapasztalt folyamat, amelynek nyomán egyre többen vesznek részt a közteherviselésben -mondta.

A kormányfő példaként említette egyebek között azt, hogy 2005-2007 között több mint megkétszereződött az eredményt kimutató és adót fizető társas vállalkozások száma, több mint egy harmadával csökkent vesztesége vállalkozások száma és hasonló a tendencia az egyéni vállalkozónál is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!