Magyarország

2008.06.28. 21:18

Agresszív külföldi kamionok Szegeden

<p>A városokon <EM>átrobogó</EM>, <EM>szabálytalankodó</EM> és <EM>agresszív</EM> külföldi kamionosok miatt vannak felháborodva a szegedi autósok.</p>

Leszorítják őket az útról, és nem törődnek a sebességkorlátokkal sem. Nem hivatalos rendőrségi forrásból az RTL Klub Híradója úgy értesült, a rendőrök tehetetlenek a szabálytalankodó külföldi sofőrökkel szemben, mert a rájuk kiszabott büntetéseket nem fizetik be.

A környékbeliek szerint rengeteg kamion hajt át a városon, amik nem lassítanak és nem húzódnak ki a külső sávba.

A közlekedési moráljuk iszonyatos: a közlekedést mint olyat, nem is ismerik, áthajtanak a piroson és sokszor a járdasziget sem akadály számukra - mondják.

Szeged határában rendőrök ellenőrzik a kamionosok vezetési idejét. Ha valaki a megengedettnél tovább ül a volánnál, egy parkolóban kötelezik a pihenésre és addig nem is engedik tovább, míg a kiszabott büntetést be nem fizeti.

Sebesség túllépésért azonban nem lehet kényszervárakoztatni.

A rendőr kiszabja a helyszíni bírságot, szabálysértési feljelentést kezdeményez, majd tovább kell engednie a járművezetőt - mondta Radics Róbert, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedési osztályának vezetője. A bírságot csekken kapják meg a sofőrök.

A Híradó úgy tudja, ezeket a csekkeket kidobják és a büntetéseket nem fizetik be.
A hazai kamionosok azt mondják, Nyugat-Európában sokkal szigorúbban lépnek fel a szabálytalankodókkal szemben.

Más országokban akár több száz euróra is megbüntethetik őket. Az ottani hatóságot nem érdekli, hogy romlandó áruról van szó vagy sem, amíg ki nincs fizetve a bírság, nem engedik el a vétkest - mondta Forján László, kamion vezető.

Egy nemzetközi jogsegély egyébként lehetővé teszi, hogy a be nem fizetett bírságokat végrehajtassák más országok szabálytalan sofőrjeivel szemben, de az eljárás sokba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!