Magyarország

2008.06.02. 16:53

A nyíregyházi Vanda kapja a nyereményt

<p>Nyíregyháza - Csabai Lászlóné, a megyeszékhely polgármestere remek ötletnek tartja a kezdeményezést, mint mondja: Nyíregyháza az elsők között csatlakozott a versenyhez. <dia width="900" height="700" alt="A nyíregyházi Vanda kapja a nyereményt 2008.06.02."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/A_ny_regyh_zi_Vanda_kapja_a_nyerem_nyt_2008/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="A nyíregyházi Vanda kapja a nyereményt 2008.06.02." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-sutak-vanda-nyiregyhaza-nemzeti-vagta-lovas_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

16:52: – Minden együtt volt, ami a győzelemhez kellett, s ebben nagy szerepe volt a szurkolóknak, aki a helyszínen és a tévé képernyői előtt drukkoltak nekem, és annak a csapatnak, akik a felkészülés során, illetve a verseny alatt segítettek – mondta a verseny győztese Suták Vanda, aki nem rejtette véka alá, hogy számított arra: megnyerheti a viadalt. A lovam, Alexander az egész verseny alatt száz százalékos teljesítményt nyújtott, noha nagyon meleg volt, ráadásul a középfutamban négyszer is visszafújták a rajtot. Nem gondoltam, hogy a döntőre is marad ereje, de szerencsére így történt.

– A döntőben jutott hat lovas közül hárman voltak hölgyek, Suták Vanda szerint ez nem meglepő. – A nők sok tekintetben könnyebben képesek szót érteni a lovakkal, máshogyan viszonyulnak hozzájuk, mint az erősebb nem képviselői. A lovasok között több a férfi, mint a nő, ám a nők is képesek sikerekre.

– A pálya nagyon nehéz volt, csupán egyetlen egy olyan pontja volt, ahol előzni lehetett, s Vanda ezt használta ki – említette meg a győztes édesapja, aki hozzátette: a győzelemhez a ló teljesítménye mellett a lovas higgadtságára, nyugodtságára, megfontoltságára volt szükség.

14:36: – Úgy gondoltuk, hogy a Hősök terét és a nemzeti jelképeket vissza kell foglalni azoktól, akik, bár csupán az ország elenyésző részét képviselik, mégis kisajátítják ezeket. Vasárnap ez megtörtént, és egy páratlan nyíregyházi siker született.

A győzelemért járó 30 millió forintot – bár a lovast indító településnek járna – átadjuk Suták Vandának, illetve családjának, hiszen ők vettek részt a versenyen, ők vívták ki a győzelmet, Nyíregyháza a különdíjat, azaz ötmillió forintot kap. Vanda, páratlan tehetségével sokat hozott a városnak: mind marketingben, mind hírnévben, győzelme által egy olyan lehetőséghez jutottunk, amit mindenképpen ki kell használnunk.

A pénzből, amit a város kap elkészítünk egy, a helyi lovas társadalom által régóta áhított pályázatot, mely nyomán európai uniós forrásokat felhasználva, a Simai úti lőtéren lovas pályát alakítanánk ki. Ha ez sikerülne, egy újabb idegenforgalmi üzletág jöhetne létre, így a turistákat nemcsak az állatparkba, a múzeumfaluba vagy az élményfürdőbe invitálhatnánk, de lovasversenyekre, lovas túrákra is. A hazai településeket tekintve Nyíregyháza előkelő helyen áll a környéken lévő lovak, lovasok számát tekintve, s nagyon sok kiváló minőségű lovas pályával is rendelkezünk. Abban bízom, hogy ez a remek eredmény a nyíregyházi lovas nemzedéknek is hasznára válik, s hogy felértékelődnek az itt tenyésztett állatok. A Nemzeti Vágta megnyerése kivételes lehetőség tehát, s csak rajtunk múlik, hogy kihasználjuk-e.

Kapcsolódó cikkek:

  • Nyíregyháza nyerte a Nemzeti Vágtát

    Az első vágta győztese egy 22 éves joghallgató, Suták Vanda lett. A hölgy a tanulás mellett imád lovagolni, de kedvencei között több kutya és cica is fontos helyet tölt be.

  • Lóversenypálya lett a Hősök teréből
    Kész a vasárnapi rajtra a lóversenypályává alakított Hősök tere. Szombaton a Nemzeti Vágta gyakorlófutamait tartották.
    - Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!