Magyarország

2008.05.03. 09:52

Vasárnap kezdődik a Születés Hete

<p>Az ország 49 településén majdnem ezer rendezvényt tartanak a 6. Születés Hetén, amely vasárnap kezdődik.</p>

Az idei fesztivál mottója: "Családdá születünk".
A vendégek ezúttal is tájákozódhatnak a választási lehetőségeikről, így érveket hallhatnak például otthonszülés mellett és ellen is, hogy megfelelően dönthessenek.

Az idei Születés Hete a hagyományoknak megfelelően május első vasárnapján, Anyák napján kezdődik.
A nyitórendezvényt a budapesti Aranytíz Művelődési Központban tartják. de jövő szombatig egy híján 50 településen filmvetítéseket, kerekasztal-beszélgetéseket, író-olvasó találkozókat, kiállításokat és koncerteket rendeznek.

A hét nap alatt összesen 400 előadóval lehet a szülésről és a születésről beszélgetni. Az idei rendezvénysorozat mottója: "Családdá születünk", amivel azt szeretnék kifejezni, mennyire megváltozik egy pár élete, ha gyermek érkezik a családba.
A születéssel ugyanis nemcsak egy kisbaba, hanem egy édesanya és egy édesapa is születik, és erre fel kell készülni. A cél, hogy a gyermekvárás örömteli esemény legyen ahelyett, hogy szorongjanak a leendő szülők - fogalmazott Haas György, a Születés Hete egyik alapítója és szervezője.

A Születés Hetét hat évvel ezelőtt azért hozták létre, hogy a háborítatlan szülés hazai lehetőségei és az azokhoz kapcsolódó kutatási eredmények minél több nőhöz, családhoz és egészségügyi dolgozóhoz eljuthassanak.

Az elmúlt négy évben nagy sikert aratott például a Nyitott Kórház program, amelynek során az érdeklődők bepillanthattak egy-egy szülőszobába, és megismerhették az alternatív lehetőségeket.
Tavaly már a kórházi szülészeti osztályok szakdolgozóinak is volt arra lehetőségük, hogy tapasztalatokat cseréljenek a hagyományostól eltérő megoldásokról.
A Nyitott Kórház programot idén nem tudják megrendezni az egészségügyben zajló változások miatt - tette hozzá Haas György.

A Születés Hetén a vendégek megismerhetik szakemberek és szülők véleményét a kórházi és otthonszülésről, illetve a születésházakról is.
A rendezvénysorozat nem kötelezi el magát egyik alternativa mellett sem, mindegyikről hallhatnak érveket és ellenérveket egyaránt.
A szervezők célja, hogy minél több információt juttassanak el a leendő szülőknek, hogy a számukra legjobb megoldást választhassák - mondta Haas György, majd hozzátette: azt persze még nem tudják, hogy az új egészségügyi miniszter követni fogja-e a jogalkotásban elődje, Horváth Ágnes munkáját.
A liberális tárcavezető hivatali ideje alatt indult el a folyamat, amelynek lényege, hogy az otthonszülés legitim és egyben szabályozott is lehessen - fogalmazott.

A programokról részletesen a www.szuleteshete.hu  internetes oldalon lehet tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!