Magyarország

2008.05.05. 14:29

Parlament - esküt tettek az új miniszterek

<p>A Gyurcsány-kormány öt új minisztere tett esküt hétfőn napirend előtt a parlamentben. A miniszterelnök múlt héten hat új minisztert mutatott be, közülük egyedül Gyenesei István, az önálló önkormányzati tárca várományosa nem tett most esküt.</p>

Ehhez előbb módosítani kell ugyanis a minisztériumok felsorolásáról szóló 2006-os törvényt, amelynek hétfőn kezdődik az általános vitája az Országgyűlésben.

Az új miniszterek eskütételük előtt, hétfő délben vették át a kinevezésükről szóló dokumentumot Sólyom László köztársasági elnöktől a Sándor-palotában. Valamennyien május 5-i hatállyal lépnek hivatalba. Ugyancsak most vette át megbízólevelét az államfőtől Oláh Lajos, a környezetvédelmi, Puch László, a gazdasági és Vojnik Mária, az egészségügyi tárca államtitkára, május 1-jei hatállyal.

Molnár Károly, a Budapesti Műszaki Egyetem rektora innovációért és kutatásfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter hétfőtől. Szabó Imre korábbi megyei közgyűlési elnök az új környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Szabó Pál, a Posta vezérigazgatója egy tárcát, a közlekedési, hírközlési és energiaügyit vezeti majd. Székely Tamás eddig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója volt, és mostantól ő az egészségügyi miniszter. Szűcs Erika MSZP-s parlamenti képviselő, Miskolc egyik alpolgármestere pedig a szociális és munkaügyi tárcát veszi át Lampeth Mónikától.

Az új miniszterek egyszerre mondták el az eskü szövegét az ülésteremben, majd Gyurcsány Ferenc, a kormánytagok és a frakcióvezetők gratuláltak nekik. Lamperth Mónika leköszönő miniszter is gratulált utódjának, Szűcs Erikának.

Az új miniszterek már a hétfői parlamenti ülésen interpellálhatóak lesznek.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi, valamint az önálló Önkormányzati mellett létrehoznak egy harmadik új tárcát, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumot is, amelyet Bajnai Gordon vezet majd. Mivel ő most is kormánytag, neki nem kell újra esküt tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!