Magyarország

2008.05.16. 21:05

Itthon sem kerül börtönbe az Ecuadorban szabadon bocsátott magyar fiatalember

<p>Nem kerül börtönbe itthon az a magyar férfi, akit drogfutárként ítéltek el korábban Ecuadorban, de gyógyíthatatlan betegsége miatt várhatóan hamarosan hazaengednek.</p>

A fiatalember két éve feltételes szabadlábon van a dél-amerikai országban. Peruban és Ecuadorban most összesen 13 magyar van börtönben, miután a tizennegyedik öt napja szabadult.

A beteg emberen kívül még hárman vannak feltételes szabadlábon Ecuadorban - tudta meg a Független Hírügynökség Iványi Gábortól, az Oltalom Karitatív Egyesület elnökétől pénteken.

A beteg magyar fiatalember várható hazatéréséről Göncz Kinga külügyminiszter beszélt azután, hogy ecuadori kollégájával tárgyalt. A férfiről annyit tudni, hogy útlevelet is kapott már.

Ha a fiatalember hazajut, itthon sem kerül börtönbe - mondta az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke. Tettének elbírálása nem lehet itthon súlyosabb ugyanis, mint külföldön, ahol már két éve feltételes szabadlábon van.

A kinti orvosok gyógyíthatatlan betegnek minősítették, ezért "irgalomban", a kegyelemhez hasonló elbírálásban részesült, 50, más nemzetiségű - szintén beteg - elítélttel együtt.

A kinti eljárási rend nagyon bonyolult, ráadásul az érintett rabokra vár még egy orvosi felülvizsgálat is, hogy megerősítsék: valóban menthetetlenek. A hazajutáshoz az ország elnökének aláírása is kell - tette hozzá Iványi Gábor.

Iványi Gábor elmondta azt is, hogy Ecuadorban és Peruban most összesen 13 magyar raboskodik. Tizennegyedik társuk öt napja szabadult Ecuadorban, 11 évi börtön után. Vele még nem tudni, mi lesz.

Ecuadorban a beteg fiatalemberen kívül három másik magyar is feltételes szabadlábon van. Két ember közülük egy évig volt vizsgálati fogságban, anélkül, hogy ügyükben előrelépés történt volna.

Egy új törvényre hivatkozva engedték ki őket feltételesen. A harmadik magyar már a börtönből került ki feltételesen - ő Quitóban, Ecuador fővárosában él, és megnősült. Két börtönben lévő magyar idén éri el azt az időt, hogy kérhessék feltételes szabadon bocsátásukat.

Az ecuadori hatóságok egyébként nem adnak iratokat az elítélteknek. A szabadon bocsátottaknak Józsa Mátyás argentin magyar nagykövet csináltatott nem hivatalos igazolványt, amit a helyi hatóságok elfogadnak. A börtönhelyzet Ecuadorban és Peruban is javulni látszik, a helyi hatóságok jogsegély-egyezményeken dolgoznak - mondta Iványi Gábor.

Az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke nemrég tért vissza Dél-Amerikából. Az ott raboskodó magyaroknak általában pénzt, tartós élelmiszereket, tisztálkodó eszközöket vitt, illetve elbeszélgetett velük, amitől egy-egy órára lélekben Magyarországon érezhették magukat - fogalmazott Iványi Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!