Magyarország

2008.05.01. 12:17

20 éves Szabad Kezdeményezések Hálózata

<p>20 évvel ezelőtt, 1988. május 1-én jött létre a Szabad Kezdeményezések Hálózata, amiből néhány hónappal később megalakult a Szabad Demokraták Szövetsége.</p>

Kóka János, az SZDSZ jelenlegi elnöke ennek kapcsán azt írja a párt honlapján, hogy a rendszerváltás folyamatában megkerülhetetlen volt a liberálisok szerepe, hiszen ők teremtették meg azt az eszmei alapzatot, amire a Harmadik Köztársaság alkotmányos rendje épült.

1990 óta, amióta Magyarországon többpártrendszer van, az SZDSZ mindvégig meghatározó politikai erő volt. Módja volt arra is, hogy 10 évig kormánypártként érvényesítse politikai szándékait - írja Kóka János. Az SZDSZ elnöke szerint az elmúlt években sikerült elérniük a liberálisoknak, hogy Magyarországon az alkotmányosság érvényesülése garantálja a politikai rendszer szabadságközpontú működését és, hogy minden magyar állampolgárnak több joga legyen, mint bármikor is korábban a magyar történelemben. Az eredmények közé sorolta a liebrális poltitikus a sorkatonaság megszüntetését, a közoktatás és a felsőoktatás reformját, az információs társadalom hazai megerősödését is és szerinte fontos szerepük volt abban, hogy Magyarország ma tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak.

Kóka János szerint ugyanakkor nem sikerült elérni, hogy a magyar társadalom minden eddiginél nagyobb arányban rendelkezhessen saját jövedelméről, és hogy Magyarország egyszer és mindenkorra maga mögött hagyja a kádárizmus örökségét: az osztogató, a mindenható államba vetett hitet.

A liberálisoknak van tehát múltja, és van tennivalója is. "Most a dolgunk az, hogy jövőjük is legyen, mert a szabadság befejezhetetlen feladat" -írja az SZDSZ elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!