Magyarország

2008.04.30. 06:18

Zéró tolerancia és objektív felelősség

<p>A „Tiszta fejjel“ program jegyében a „zéró tolerancia” és a május elsejétől életbe lépő „objektív felelősség” elve életeket menthet. Talán megváltoztathatja sokunkban, amit a szavakkal játszva úgy hívhatunk: zéró felelősség.&#160;<strong>Lefler György jegyzete<strong></strong></strong></p>

A kocsisorban haladva, a visszapillantó tükörben észleltem, hogy egy autós eszeveszett előzésbe kezdett, miközben a szemközti sávban is erősen közeledtek az autók. Ejha, még mindig nem sorolt be?! – ráncolódtak sorra a homlokok, s kezdtek lobbot vetni a hajszálak. –

No, a mögöttem haladónál már csak megteszi! De nem, de nem, az anyját, még én is belefértem neki a pakliba! Aztán: legalább tíz autó fékezett egyszerre, legalább tizen „szóltak” egy torokból. Ám emberünk minderre fittyet sem hányva, máris kikapta a kormányt, s immár közvetlenül a kanyar előtt, újból előzött. No, ilyenkor rendőrért kiáltanánk. Aztán nem mondom, hogy mikor és milyen okból, de magunk sem szeretnénk – maradjunk (szoba)festői képnél – ha lemeszelnének.

Tény: amíg Ausztriában évente átlag 450-en halnak meg az utakon, addig hazánkban háromszor annyian. Az okok ugyanazok: elsősorban az ittas vezetés, a gyorshajtás és a biztonsági öv mellőzése. A sebességellenőrző eszközök mennyiségével sem lehetünk elégedettek, hiszen nálunk 150, a „sógoréknál“ 1400 traffipax van használatban. A „Tiszta fejjel“ program jegyében a „zéró tolerancia” és a május elsejétől életbe lépő „objektív felelősség” elve életeket menthet. Talán megváltoztathatja sokunkban, amit a szavakkal játszva úgy hívhatunk: zéró felelősség.

Kapcsolódó cikkek:

- Lefler György -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!