Magyarország

2008.04.12. 14:15

TÜNTETÉS: 58 előállítás, sérülések nélkül

<p>Budapest - A rendőrség 58 embert állított elő szombat hajnalig az előző esti tüntetésekről Budapesten - derül ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) éjjel kiadott közleményéből.<br /><dia width="900" height="700" alt="Tömegoszlatás Budapesten - október 22. 2007.10.23."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/T_megoszlat_s_Budapesten___okt_ber_22__2007/index.shtml , SERIE ,900,700)">Tömegoszlatás 2007 októberében: <img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Tömegoszlatás Budapesten - október 22. 2007.10.23." /></a></dia><br /><dia width="900" height="700" alt="Demonstrálók a budapesti Kossuth téren 2007.03.20."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Demonstr_l_k_a_budapesti_Kossuth_t_ren_2007/index.shtml , SERIE ,900,700)">Demonstrálók 2007 márciusában <img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Demonstrálók a budapesti Kossuth téren 2007.03.20." /></a></dia>&#160;<dia width="900" height="700" alt="Zavargások Budapesten 2007.03.15."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Zavarg_sok_Budapesten_2007_03_15_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Zavargások Budapesten 2007.03.15." /></a></dia></p>

10:25: Minden előállított hazamehetett

Egyetlen embert sem vettek őrizetbe a péntek esti tüntetés-sorozat közben előállítottak közül, így szombat reggelre mindenki hazamehetett - mondta el a Független Hírügynökségnek Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az előállítottak közt van a megmozdulásokat szervező Tomcat néven ismert blogger, őt jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértése miatt vitték be. Úgy tudjuk, bevitték este a kormányellenes tüntetések egy másik ismert alakját, Budaházy Györgyöt is, szintén szabálysértés miatt.

A pénteki tüntetéssorozat a Hollán Ernő utcában kezdődött, ahol a Tomcat által szervezett demonstráció résztvevői és ellentüntetők álltak egymással szemben. A blogger ezután a tömeget a Kossuth térre, onnan pedig a Szabadság térre hívta. Mindkét rendezvényt csak délután jelentették be a rendőrségen, az egyenruhások azonban nem avatkoztak közbe arra hivatkozva hogy egy még el nem bírált, de békés demonstrációt nem oszlatnak fel.

Este a Tomcat által vezetett tömeg a Magyar Tudományos Akadémia elé vonult, majd onnan a Lánchídon keresztül a Clark Ádám térre. Mivel a tüntetők feltartották a híd forgalmát, a rendőrség beavatkozott és feloszlatta a tüntetést: rendőrgyűrű vette körbe az ott maradt több tucat embert és egyenként igazoltatták a legtöbbjüket.

Egész este összesen 58 embert állítottak elő az egyenruhások jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértése miatt. Köztük volt a megmozdulásokat szervező Tomcat, illetve - információink szerint - Budaházy György is. Mivel szabálysértés miatt vitték be őket, így senkit sem vettek őrizetbe, azaz reggelre mindenki hazamehetett.

A tüntetéssorozat közben egyetlen incidens történt: a Szabadság téren néhány fiatal berohant a kordonon keresztül a szovjet emlékműhöz és ott szétdobálták a koszorúkat. Egyiküket sikerült elfogni a rendőröknek, a többiekről azonban csak fotók vannak, ezt a rendőrség a honlapján (www.police.hu) hozta nyilvánosságra.


08:00: Az előállítottak közül két embert emeltek ki, bár a nevüket nem közölték.

A két előállított egyike a Hollán Ernő utcai és a későbbi tüntetések szervezője, a Tomcat néven ismert blogger, a másik pedig az a férfi, aki megrugdosta a Szabadság téri szovjet emlékműre tett koszorúkat. Azt egyelőre nem tudni, bevitték-e végül Budaházy Györgyöt is. A szovjet emlékműnél történt incidens miatt még 5 embert keresnek. Képeiket a rendőrség honlapján közzétették.

A pénteki fővárosi eseményeket 600 rendőr biztosította, este fél tízig volt rájuk szükség. A közlemény szerint az oszlatások közben senki sem sérült meg, csupán egy rendőrautó ablakát törték be ismeretlenek.

Előzmények:

  • Demonstrációk a Hollán Ernő utcában
    A rendőrség fél tizenegyig 19 tüntetőt állított elő. Az előllított személyek közül két embert emeltek ki, bár a nevüket nem közölték: a Hollán Ernő utcai és a később tüntetések szervezőjét, a Tomcat néven ismert bloggert, és azt a férfit, aki megrugdosta a Szabadság téri szovjet emlékműre tett koszorúkat.
  • Orbán szerint közrendi válság van az országban
    Magyarországon ma közrendi válság van, hiszen ott tartunk, hogy az állam nem képes garantálni az emberek biztonságát - mondta újságírók előtt kérdésre válaszolva Orbán Viktor a Fidesz elnöke a Hollán Ernő utcai jegyirodában történtek után kialakult helyzetről.
  • Sólyom László is elmegy a jegyirodába
    Az államfő is felkeresi pénteken az újlipótvárosi jegyirodát - értesült a Független Hírügynökség. Sólyom László a helyszínen tájékozódik a kialakult helyzetről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!