Magyarország

2008.04.27. 16:41

SZDSZ KÜLDÖTTGYŰLÉS - Összefoglaló

<p>Budaörs-A szabad demokraták küldötteinek többsége - 84 százaléka - úgy foglalt állást vasárnap, hogy az SZDSZ önálló, konstruktív, liberális pártként politizáljon tovább - mondta a párt elnöke az SZDSZ rendkívüli küldöttgyűlése után vasárnap.</p>

Az SZDSZ parlamenti frakciója várhatóan új frakciószabályzatot fogad el, amelyben szigorítják a frakciófegyelmet - tette hozzá Kóka János.

"Békés, csendes válásban vagyunk érdekeltek" - fogalmazott a vasárnapi döntés kapcsán Kóka János, hozzátéve, hogy a szocialistáknak ugyanakkor meg kell érteniük: mostantól az SZDSZ saját programja mentén folytatja a politizálást.

Az SZDSZ elnöke szerint konstruktív ellenzéki pártként kíván az SZDSZ a jövőben működni, vagyis a különböző törvényjavaslatoknál a liberálisok támogatása kizárólag azon múlik majd, hogy az mit tartalmaz, és nem azon, hogy ki nyújtja be. Az SZDSZ politikai megbízása a kormányban április 30-ával megszűnik - mondta Kóka János. Szigorítják a párt frakciószabályzatát, hogy a jövőben senkit se gyanúsítsanak meg azzal: politikai okokból szavaz frakciójával szemben - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Kóka János közölte: egyetlen percig sem volt kétséges számára, hogy indul az elnöki posztért. Mint mondta: egy évvel ezelőtt két évre kért bizalmat a párt vezetéséhez.
Ugyancsak kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy nem számít "boszorkányüldözésre", vagyis arra, hogy SZDSZ által delegált szakembereket politikai okok miatt elküldik az állami tulajdonrésszel rendelkező vállalatoktól és háttérintézményektől.

Az SZDSZ küldöttgyűlése vasárnap 434 igen, 53 nem és 32 tartózkodás mellett a kormánykoalícióból való kilépés mellett döntött. A liberális minisztereket és államtitkárokat április 30-i hatállyal hívja vissza az SZDSZ a kormányból.
Azt a módosító javaslatot, amely szerint csak szeptember 30-val lépjen ki a koalícióból az SZDSZ, 57 igen, 402 nem szavazat és 19 tartózkodás mellett nem támogatta a rendkívüli küldöttgyűlés.

A koalíciós szakításra azután tett javaslatot az SZDSZ frakciója és ügyvivői testülete, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök március végén menesztette Horváth Ágnes liberális egészségügyi minisztert, április 30-i hatállyal.

A vasárnapi küldöttgyűlésen a liberálisok módosítottak a párt alapszabályát, ami így lehetővé teszi, hogy már június 7-én megtartsák azt a tisztújítást, amelyen pártelnököt, ügyvivőket és az országos tanács tagjait választják meg.

Az SZDSZ vasárnapi küldöttgyűlésén Fodor Gábor is jelezte, hogy indul az elnöki posztért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!