Magyarország

2008.04.07. 21:12

Szabálysértési eljárás Tomcat és egy önkormányzati képviselő ellen

<p>Budapest - Gyülekezési joggal való visszaélés miatt szabálysértési eljárást indított a rendőrség Szabó György XIII. kerületi fideszes önkormányzati képviselő, illetve a Tomcat néven elhíresült blogger ellen is, miután egyikük sem jelentette be az általuk hétfő délutánra szervezett rendezvényt - értesült a Független Hírügynökség.</p>

Mint arról a Független Hírügynökség tudósított, a Hollán Ernő és Budai Nagy Antal utca kereszteződésénél 2-300 ember gyűlt össze, mert arról értesültek, hogy a szélsőjobboldali nézeteiről elhíresült Tomcat és hasonló nézeteket valló társai úgynevezetett "flashmob"-ot szerveztek. Ezért Szabó György, a kerület fideszes önkormányzati képviselője ellenakciót szervezett.

A szkinhedek azért gyűltek össze, mert március végén a Hollán Ernő utcában működő jegyirodában egy fiatal lány a Hungarica együttes koncertjére szeretett volna jegyet venni, ám ott - állítása szerint - nem szolgálták ki, mondván, nem ismernek ilyen nevű zenekart. Az incidens után néhány nappal az irodára Molotov-koktélt dobtak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint hétfőn délután négy óra körül két be nem jelentett demonstrációt szerveztek Budapesten. Az egyik rendezvény résztvevői a Jászai Mari téren, míg a másik csapat a Hollán Ernő utcában gyülekezett. Háromnegyed 5-kor a Jászai Mari térről egy körülbelül 50 fős társaság megindult a Hollán Ernő utcába, ahol akkor már körülbelül 300-an voltak. A két ellenérdekű tábor szóváltásba keveredett egymással.

Személyi szabadságot korlátozó rendőri intézkedésre, illetve kényszerítő eszköz alkalmazására nem került sor, de a két demonstráció szervezőjével szemben gyülekezési joggal való visszaélés miatt feljelentést tettek.

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint a rendőrök másfél óra alatt hatszor szólították fel az embereket, hogy hagyják el a kereszteződést. A tömeg miatt akadozott a 76-os és 79-es trolik forgalma.

Információink szerint egyébként Szabó György önkormányzati képviselő hétfőn jelezte a rendőrségnek, hogy demonstrációt tartana, ám ez szabálytalan volt, hiszen a törvény szerint ezt a rendezvény megkezdése előtt minimum 72 órával kell megtenni.

A gyülekezési joggal való visszaélés szabálysértésnek minősül, maximális büntetési tétele 100 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!