Magyarország

2008.04.29. 18:16

Értékelte kormányzati tevékenységét az SZDSZ

<p>A közteherviselés átalakítása, az ügynökmúlt kérdésének rendezése, a titoktörvény elfogadása, az egészségbiztosítás átalakítása és a pártfinanszírozás átláthatóvá tétele a legfontosabb stratégiai jellegű kérdések, amelyek az SZDSZ javaslati közül nem valósultak meg.</p>

Kóka János pártelnök az utolsó liberális kabinetülésen az elért eredmények között említette, hogy sikerült összehangolni a K+F támogatásokat, csökkentek a vállalkozók adminisztrációs terhei, létrejött a jövő nemzedékek országgyűlési biztosi rendszere és egyensúlyba került az Egészségbiztosítási Alap.

Kóka János a koalíció közös sikerének tekinti azt is, hogy sikerült előrelépni a melegek jogegyenlőségében és teljesültek a konvergenciaprogram hiánycéljai. Szerinte közös eredmények a fejlesztéspolitikai sikerek is. Az SZDSZ elnöke az utolsó liberális kabinetülésen beszélt minderről, amelyen értékelték a liberális miniszterek és államtitkárok kétéves munkáját.

Horváth Ágnes az egészségügyi reform elmúlt két évét értékelve elmondta: a reformnak köszönhetően tavaly sikerült megszüntetni a társadalombiztosítás hiányát, azt csaknem 27 milliárdos többlettel adják át. 700 ezerrel csökkent a tisztázatlan egészségbiztosítási jogviszonnyal rendelkezők száma, 207 új gyógyszertár létesült a patika-liberalizációnak köszönhetően és 959 gyógyszer ára csökkent. A nyilvános várólisták és az Egészségbiztosítási Felügyelet megteremtését is az eredmények közé sorolta az egészségügyi miniszter, aki sajnálatosnak tartotta ugyanakkor, hogy az otthonszülésről szóló törvényjavaslatot nem sikerült elfogadni.

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter sikeresnek ítélte tárcája teljesítményét, amit szerinte az is jelez, hogy az összes minisztérium közül a zöldtárca munkájával a legelégedettebbek az emberek. A sikerek közé sorolta például a megállapodást Ausztriával a Rába szennyezésének megszüntetéséről, a csepeli galvániszap elszállítását és az illegálisan Magyarországra hozott német szemét visszaszállítását. A következő időszak feladatai között az adórendszer "zöldítését" és a kötelező környezetvédelmi biztosíték bevezetését említette.

Kákosy Csaba gazdasági miniszter a tárca munkáját egy sakkpartihoz hasonlítva azt mondta: a minisztérium az elmúlt időszakban leginkább sötét bábuval játszott és védekezésre kényszerült. Az eredményekről szólva beszélt arról, hogy az elmúlt másfél évben 94 pozitív befektetési döntés született, 21 ezer közvetlen, és a beszállítókkal együtt 50 ezer munkahelyet teremtve. Kákosy Csaba a jövőre nézve biztatónak nevezte, hogy a világ legnagyobb cégei választották befektetési helyszínnek Magyarországot. Kitért arra is, hogy 2007 végére 1000 kilométerre növelték a gyorsforgalmi úthálózatot Magyarországon, a még hátralévő feladatok között pedig az elektronikus útdíjrendszer bevezetését említette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!