Magyarország

2008.04.26. 07:51

Medgyessy Péter: Megfelelő megoldás a kisebbségi kormányzás

<p>Az évtizednyi közös kormányzás sok sérelemmel járt, a folytonos kompromisszumoktól pedig egyre frusztráltabb lett a két koalíciós párt.</p>

Ezzel együtt az SZDSZ marad hosszabb távon a baloldal természetes szövetségese, harmadik erő nem jöhet - nyilatkozta a Népszabadságnak Medgyessy Péter. Az egykori miniszterelnök a kialakult helyzetben megfelelő megoldásnak tartja a kisebbségi kormányzást. Mint mondta: így lehetővé válik, hogy a politikai elit befejezze az "álarcosbált", és mindenki az legyen, ami valójában. Hozzátette: ha a kormányfő pozícióban maradása több gondot okoz, mint amennyit megold, akkor távoznia kell.

Addig marad, amíg pártja le nem váltja
A miniszterelnök akkor mond le, ha a pártja bizalma megszûnik, vagy olyat kellene tennie, amivel nem tud azonosulni - nyilatkozta a Blikknek Gyurcsány Ferenc. A kormányfõ az újabb koalíció esélyérõl azt mondta: a szocialistáknál nyitva áll az ajtó. Azzal kell megpróbálni együttmûködni, aki az SZDSZ-t vezeti - mondta. A kormányfõ szerint az emelkedõ energia- és élelmiszerárakat csak a verseny tudja érdemben csökkenteni. A miniszterelnök szerint ha sok eladó versenyez a vevõkért, akkor azok maguktól is csökkentik az árakat. Gyurcsány Ferenc nem tervezi, hogy visszatér az üzleti szférába. Mint a lapnak elmondta: akkor is a politikában képzeli el jövõjét, ha ez nem miniszterelnöki vagy pártelnöki posztot jelent.

A volt kormányfő szerint a szocialisták politikája liberális, gazdaságpolitikája inkább konzervatív, miközben a párt baloldali indíttatású. Nehezíti a szocialisták helyzetét, hogy a Fidesz retorikáját baloldalról már nem lehet előzni. Medgyessy Péter szerint végig kell gondolni a kormányzás folytatásának értelmét, mert a hatalom pusztán a hatalomért értelmetlen. A volt kormányfő szerint hozzá kellene nyúlni az adórendszerhez és a jövedelmek felől a vagyon adóztatásának irányába kellene haladni. A változtatásokhoz azonban nem elég az elszántság. A reformokhoz kidolgozott koncepciók, társadalmi párbeszéd és szövetségesek kellenek - tette hozzá Medgyessy Péter.

Kapcsolódó cikkek:

  • 2010-ig is működhet a kormány
  • Támadások Gyurcsány ellen?
  • Medgyessy: Gyurcsány változhat
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!