Magyarország

2008.04.22. 14:58

Lehet, hogy a Fidesz alkotmánybírósághoz fordul

<p>Elképzelhető hogy a Fidesz Alkotmánybírósághoz fordul, mert a kormány szerintük az alaptörvénnyel ellentétesen nemzetbiztonsági védelem, ellenőrzés alá helyezte az önkormányzatokat.</p>

Az ellenzéki párt alkotmánysértőnek tartja, hogy a kormányzat választott tisztségviselőket, politikusokat kíván ellenőrizni bírói felhatalmazás nélkül. A szocialisták továbbra is cáfolják, hogy nemzetbiztonsági ellenőrzésről lenne szó.

Kósa Lajos és Demeter Ervin keddi sajtótájékozatóján elhangzott : A kormányzat átlépte a Rubicont ezzel a lépésével, mert demokráciában szerintük nem lehet választott tisztségviselőket bírói felhatalmazás nélkül, nemzetbiztonsági eszközökkel megfigyelni.

Demeter Ervin hangsúlyozta: A Fidesz már Laborc Sándor nemzetbiztonsági hivatali főigazgatói kinevezésekor jelezte a veszélyt, hogy a kormányzat a politikának kívánja alárendelni a nemzetbiztonsági szolgálatokat. Demeter politikai komiszárnak nevezte Laborc Sándort és sajnálatosnak ítélte, hogy a kormányzat hatalma megtartása érdekében minden eszközt bevet.

Kósa Lajos az ügy abszurditásai közé sorolta, hogy az önkormányzatok megfigyelését is elrendelő kormányhatározat a nemzetbiztonsági védelem alá vonható szervek közé sorolja pl. az Országgyűlési Képviselők Klubját, amelyet már régen eladtak, a MALÉV-et, ami Magyarországon bejegyzett, de külföldi tulajdonú cég, illetve számos magán bankot és pénzintézetet.

A Fidesz sajtótájékoztatóján elhangzottakra Tóth Károly (MSZP) azzal reagált: Nem az önkormányzati tisztségviselők megfigyeléséről van szó, hanem arról, hogy megállapodás alapján az önkormányzatok nemzetbiztonsági védelmet kérhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!