Magyarország

2008.04.12. 14:49

Kóka: elképzelhetetlen a koalícióban maradás

<p>Budapest - Nem koalíciós, hanem konstruktív ellenzéki szerepre készül az SZDSZ - jelentette ki újságírói kérdésre Kóka János szombati sajtótájékoztatóján.</p>

A pártelnök arra reagált, hogy Kovács Kálmánszabad demokrata államtitkár a Népszavának azt mondta: új személyekkel és új tartalommal nem zárja ki egy új koalíció kötésének lehetőségét.

Kóka János a témával kapcsolatban leszögezte, hogy az SZDSZ minden vezetői testületének álláspontja ismert: ebben a kormányban nem kívánnak koalíciós szerepet vállalni. Konstruktív ellenzéki szerepre készülnek, ami azt jelenti, hogy minden olyan javaslatot, ami a versenyképességet, a gazdasági növekedést, vagy a szerkezeti átalakításokat segíti, meg fognak szavazni.

Esetleges személycserék lehetőségére Kóka János azt mondta: május elsejétől a kormányzás felelőssége döntő részben a szocialistáké - azért döntő részben, mert a parlamentben a törvényjavaslatok elfogadásához meg kell szerezniük az 51 százalékos többséget. Ismét leszögezte, hogy nem koalíciós, hanem konstruktív ellenzéki szerepre készülnek.

A pártelnök arról is beszélt, hogy elképzelhetetetlennek tartja, hogy az április 27-i küldöttgyűlés az SZDSZ vezetői testületével ellentétesen foglal majd állást. Kóka János szerint az SZDSZ mozgástere lényegében nullára szűkült azzal, hogy Gyurcsány Ferenc kihátrált a reformok és saját programja mögül. "Pusztán a hatalomért a koalícióban maradnunk mindenféleképpen értelmetlen volna" - fogalmazott a liberális politikus. Mint mondta: nem folytatnak kétoldalú tárgyalásokat az MSZP-vel, de a törvényjavaslataikat szívesen fogadják.

Kovács Kálmán, a környezetvédelmi tárca szabad demokrata államtitkára a szombati Népszavának azt nyilatkozta: új személyekkel és új tartalommal nem zárja ki egy új koalíció kötésének lehetőségét. Azt is mondta, hogy az április 27-i küldöttgyűlésen a szabad demokraták eljuthatnak odáig, hogy mandátumot adnak a párt vezetésének arra, hogy egyeztessen az MSZP-vel a 2010-ig tartó közös kormányzás feltételeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!