Magyarország

2008.04.20. 12:37

Fidesz: A lehallgatási botrány veszélyezteti az emberek jogbiztonságát

<p>Törvénytelen, szakszerűtlen és tisztességtelen az a korábban titkosított kormányhatározat, amely lehetőséget adna a titkosszolgálatoknak, hogy bírói engedély nélkül ellenőrizzék az önkormányzatok nagy részét - mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján Demeter Ervin, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagja</p>

A péntek óta nyilvános határozat ügyében, amelyet egyelőre nem írt alá a kormányfő, hétfőn interpellál a Fidesz.
A titkosszolgálatoknak először a kormány és a kormányzati intézmények biztonságát kellene biztosítaniuk, nem pedig a többségében ellenzéki irányítású városokat - mondta Demeter Ervin. Az ellenzéki képviselő szerint a határozat törvénytelen, hiszen a nemzetbiztonsági törvény nem tesz lehetővé ilyen megfigyeléseket. A határozat szakszerűtlen is, hiszen arról sem a nemzetbiztonsági bizottságot, sem az érintett önkormányzatokat nem tájékozatták.

A döntés értelmében bírói döntés nélkül, az igazságügyi miniszter jóváhagyásával is lehallgathatják a titkosszolgálatok számára érdekes önkormányzatokat. Az indoklás szerint erre az uniós pénzek védelme érdekében van szükség. Demeter Ervin felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország 4 éve tagja az Európai Uniónak, így érthetetlen, hogy miért most lett sürgős a határozat meghozatala.

A titokminiszter pénteken - a Fidesz nyomására - feloldotta a kormányhatározat titkosságát, így hétfőn nyílt ülésen hangzik el az ellenzéki párt interpellációja az ügyben.

Demeter Ervinnek nincs tudomása arról, hogy alkalmazták-e már az új rendelkezést. Ilyen információi csak a titkosszolgálatnak és az igazságügyi miniszternek lehetnek.

A történtek után egyetlen elfogadható válasz születhet a kormány részéről, mégpedig az, hogy beismeri hibáját, elnézést kér az emberektől és visszavonja ezt a döntését - mondta sajtótájékoztatón a politikus.

További cikkek:

  • Kóka Kunczéról és adóreformról
  • Szent-Iványi István: megtisztelő a javaslat
  • Támadások Gyurcsány Ferenc ellen?
  • Olvassa el országos híreinket is!

     

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!