Magyarország

2008.04.01. 12:14

Dumaszínház

<p>Gyurcsány Ferenc hiába adta elő a párt hétvégi dumaszínházában, pardon, nagygyűlésén, hogy tulajdonképpen az SZDSZ a hunyó, tőlük ered minden rossz, keserv – mindez elsősorban az ő felelőssége. <STRONG>Ratalics László</STRONG> jegyzete</p>

Útegála…, útlegá…, na, szóval, útelágazáshoz érkezett a koalíció, vagy ahogy valaki szellemesen megjegyezte, Gyurcsány Feri megnyomta a „Csillag-gombot”. Értsd: Medgyessy volt miniszterelnök 2004 nyarán korrupciós ügyekkel vádolta meg az SZDSZ-t és egyeztetés nélkül ki akarta rúgni a miniszterüket, Csillag Istvánt. Belebukott.

De ez most más helyzet. 1. Gyurcsány Ferenc hiába adta elő a párt hétvégi dumaszínházában, pardon, nagygyűlésén, hogy tulajdonképpen az SZDSZ a hunyó, tőlük ered minden rossz, keserv – mindez elsősorban az ő felelőssége.

Akár véresre is tapsolhatjátok a tenyeretek, kedves szocialisták, csak az a bökkenő, hogy totál hiteltelenek vagytok: akadt ugyan köztetek, aki az elmúlt hónapokban bele-beleköhögött a kórusműbe, de a többség csak most kezd hangoskodni, mikor a lé már a szája szélét nyaldossa.

2. Nyilvánvaló: az egészségügyi reform elindításakor a koalíció nem gondolhatta, hogy a tömeg dönthet majd nagy horderejű kérdésekben.

Mégis, bántó a naivitás, mellyel még akkor is hitt az érvei erejében, mikor a politikai realitás régen más diktált. A kókai diktátumon pedig, miszerint vagy a reformok töretlenül, vagy ők, a Fidesz röhög a markába.

3. Ha a nagy egészet nézem, márpedig istenigazából ez a fontos, akkor az elmúlt évek tragikomédiája a III. köztársaság nem megspórolható tanulópénze a nagykorúsodás felé.

Hogy komoly változásokra – reformokra, ha nem kaptál még hányingert – valójában csak közösen, viszonylagos politikai, társadalmi, gazdasági, és kulturális egyetértésben vagyunk képesek. Minden más illúzió.

Ratalics László

További cikkek, előzmények:

 • A koalíciós válság április 30-i eseményei
 • Videók a koalíciós válságról!   
 • Nézze meg a korábbi képeinket is!Gyurcsány Kazincbarcikán 2007. 10. 04. Gyurcsány Ferenc a Hortobágyon 2007.11.07. Gyurcsány Ferenc Nyíregyházán 2007.08.24. Szerkesztőségünk vendége: dr. Horváth Ágnes 2008.02.19. Kóka János: gyorsítani kell a privatizációt 2007.07.27. Horváth Ágnes Miskolcon 2008.02.19.
 • Olvassa el az előzményeket is!

 • Gyurcsány Ferenc felmentette Horváth ÁgnestGyurcsány Ferenc 2008.04.01.
 • Gyurcsány szerint bársonyosabb reformpolitika kell
 • Hiller István: csak Horváth Ágnest menesztik
 • Az SZDSZ elfogadhatatlannak tartja Horváth Ágnes menesztését
  •  

   Hírlevél feliratkozás
   Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

   Ezek is érdekelhetik

   Hírlevél feliratkozás
   Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!