Magyarország

2008.04.29. 12:52

Az új miniszterek többsége várhatóan már hétfőn esküt tesz

<p>Nem támogatták az ellenzéki pártok a házszabálytól való eltérésről szóló javaslatot a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosítása kapcsán - jelentette be Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a Házbizottság keddi ülése után.</p>

Ez azt jelenti, hogy nem tud valamennyi új miniszter hétfőn esküt tenni az Országgyűlés előtt, csak azok a jelöltek, akik a megüresedő szdsz-es miniszteri helyekre - az egészségügyi, a gazdasági és közlekedési, illetve a környezetvédelmi tárca -, valamint az eddig a szocialista Lamperth Mónika vezetése alatt működő szociális -és munkaügyi tárca élére kerülnek.

A kormány azt szerette volna elérni, hogy az Országgyűlés a házszabálytól való eltéréssel hétfőn tárgyalja meg és szavazzon is a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosításáról. Erre azért lenne szükség, mert Gyurcsány Ferenc hétfőn jelentős kormányátalakítást jelentett be, amelynek kapcsán változnának a minisztériumok nevei és részben hatáskörei is. A törvénymódosítás elfogadásáig azonban a jelenlegi minisztériumi rendszer van érvényben.

Bajnai Gordonnak, aki jelenleg is miniszter, nem kell ismét esküt tennie, a hat új miniszterjelöltnek viszont igen. Molnár Károly, akit az innovációért és a kutatásfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszteri posztra jelölt a miniszterelnök, illetve Gyenesi István, a leendő önálló önkormányzati tárca vezetője viszont csak később, a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosítása után tehet esküt. Előbbinél ugyanis teljesen új minisztériumot kell létrehozni, míg utóbbinál az önálló önkormányzati tárcát kell törvénybe foglalni, az ugyanis jelenleg a Bajnai Gordon vezette területfejlesztési tárcával összevonva működik.

Három új minisztériumot hoznak létre, és összesen hat új minisztere lesz a Gyurcsány-kormánynak, köztük egy tárca nélküli - ezt hétfőn jelentette be a miniszterelnök a Parlamentben.

A Gazdasági és Közlekedési, valamint az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumot a jelenlegi formában megszűntetik. Ezek helyett létrehozzák a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumot, amelyet Bajnai Gordon, az önkormányzati tárca első embere vezet majd. Molnár Károly, a Budapesti Műszaki Egyetem rektora egyebek mellett az innovációért és a kutatásfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter lesz.
Szabó Pál, a posta vezérigazgatója a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumot vezeti majd. Önálló önkormányzati tárcát is létrehoznak, Gyenesei István független parlamenti képviselő kerül az élére. Székely Tamás lesz az egészségügyi miniszter, Szűcs Erika parlamenti képviselő pedig a szociális és munkaügyi miniszter. Lamperth Mónika az MSZP operatív szervezeti irányításáért felel ezentúl. Szabó Imre korábbi megyei közgyűlési elnök, parlamenti képviselő kapja a környezetvédelmi és vízügyi tárcát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!