Magyarország

2008.04.07. 09:42

A választók relatív többsége az előre hozott választások mellett

<p>Budapest - Az emberek csaknem kétharmada egyetért Horváth Ágnes menesztésével, csaknem fele támogatja a liberális miniszterek visszahívását - derül ki a Századvég-Forsense koalíciós válság megítéléséről és lehetséges következményeiről szóló kutatásából.</p>

A megkérdezettek 9 százalékánál javított mindez a kisebbik koalíciós párt megítélésén. A válaszadók a válság kirobbantásért Gyurcsány Ferencet és Kóka Jánost, illetve az MSZP-t és az SZDSZ-t egyaránt felelősnek tartják, és relatív többségük (42 százalék) szerint a válságra az előrehozott választások lenne a megoldás.

A Századvég-Forsense múlt héten készített kérdőíves felméréséből kiderül: megkérdezettek 99 százaléka hallott arról, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felmentette Horváth Ágnes egészségügyi minisztert, és 62 százalékuk teljes mértékben vagy inkább egyet is értett ezzel a döntéssel. Az MSZP-szavazók közül kétszer annyian támogatják a miniszterelnök döntését (49 százalék), mint ahányan ellenzik (24 százalék) azt.

Erősen megosztja a közvéleményt az SZDSZ döntése, hogy Horváth Ágnes leváltása után visszahívja minisztereit a kormányból. A döntést a megkérdezettek csaknem fele támogatja, ám kisebb részük helyesli csak ezt fenntartások nélkül. A Fidesz szavazóinak kétharmada inkább egyetért az SZDSZ-es miniszterek visszahívásával, az MSZP-szavazók többsége (55 százalék) viszont inkább ellenzi azt. A bizonytalan pártpreferenciájúakat osztja meg leginkább az SZDSZ lépése, 47 százalékuk ellenzi, 39 százalékuk pedig helyesli az SZDSZ döntését.

Az összes megkérdezett 39 százalékának kisebb vagy nagyobb mértékben romlott az SZDSZ-ről alkotott véleménye az utóbbi napok történései miatt, javulásról viszont mindössze 9 százalékuk számolt be. A válaszadók csaknem felének nem változott a véleménye.

A jelenlegi politikai helyzet kialakulásáért a kérdezettek csaknem ugyanakkora arányban tartják nagy vagy nagyon nagy mértékben felelősnek Gyurcsány Ferencet és Kóka Jánost valamint az MSZP-t és az SZDSZ-t. A kérdezettek több mint fele mind a két politikust illetve mindkét pártot felelősnek tarják a helyzetért. Ugyanakkor Orbán Viktort, illetve a Fideszt mindössze egyharmaduk tartja nagymértékben felelősnek.

A jelenlegi politikai helyzet lehetséges megoldásai közül az előrehozott választások élvezi a válaszadók legnagyobb támogatottságát. Ezt követi - támogatottságban messze lemaradva az eredeti koalíció helyreállítása (19 százalék), míg a kisebbségi kormányzás Gyurcsány Ferenc vezetésével mindössze a megkérdezettek 13 százalékának a támogatottságát nyerné el.

A kérdezettek csaknem kétharmada van azon a véleményen, hogy az MSZP választási esélyeit hosszú távon rontaná a kisebbségi kormányzás. Ugyanekkora arányban vélekednek így az SZDSZ esélyeiről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!