Magyarország

2008.04.12. 21:43

A minisztérium szerint Horváth Ágnes nem akarja visszacsempészni a vizitdíjat

<p>Az Egészségügyi Minisztérium (EüM) nem "visszacsempészni" akarja a vizitdíjat, hanem helyreállítani a vizitdíj előtti állapotot - így reagált a tárca a fideszes Pesti Imre kijelentésére, hogy a 10 évvel ezelőtt már megbukott részleges térítési díj újbóli bevezetése nem más, mint a vizitdíj visszacsempészése.</p>

A minisztérium azt is leszögezi, hogy a munka a menesztés bejelentését követő egy hónapban sem állhat le, ezért írtak ki pályázatokat különféle posztokra.

Az Egészségügyi Minisztérium a vizitdíj bevezetése előtti állapotot akarja visszaállítani, ennek része volt, hogy aki a beutalóköteles szakellátást beutaló nélkül vette igénybe, az "büntetésképpen" kétezer forintot fizetett. Ez a szabály 1998 óta létezik, tehát így volt a négyéves Fidesz kormányzás idején is - szögezi le közleményében a tárca sajtóosztálya.

A tárca közleményében az is olvasható, hogy a március 9-i népszavazás után, a Fidesz által benyújtott, vizitdíjat eltörlő törvénymódosítási javaslatban is szerepel a térítési díj arra az esetre, ha valaki beutaló nélkül veszi igénybe azokat az ellátásokat, amelyek beutalókötelesek.

Pesti Imre fideszes képviselő a vizitdíj visszacsempészésének nevezte szombat délelőtt a javaslatot.

A minisztérium leszögezi azt is, hogy Horváth Ágnes április 30-ig látja el a feladatát, a tárca működésének pedig az is a része, hogy a betöltetlen állásokra pályázatokat írjanak ki. Így reagáltak arra, hogy Pesti Imre "nem elegánsnak" nevezte, hogy a távozó miniszter hivatali idejének utolsó pillanataiban is gazdasági vezetőket nevez ki.

Az EüM havonta átlagosan 5-6 állásajánlatot ír ki, áprilisban ebből kettőnek esik az elbírálási határideje hónap végéig, azaz a liberális tárcavezető távozásáig. Az egészségügyi miniszter kérte a kancelláriaminisztert, hogy a többi pályázat elbírálásához delegáljon felelős személyt, aki jelenlétével a folyamatosságot biztosítja. A kancellária-miniszter elfogadta a javaslatot, tehát nincs szó semmilyen klientúra építésről - fogalmaz a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!