Magyarország

2008.03.11. 11:39

Rugalmas tömegközlekedés először Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - Tavaly február óta a közlekedés egy új formája is igénybe vehető hazánkban: Magyarországon elsőként Nyíregyházán indult el a rugalmas tömegközlekedés – mondta Danku Andor, a Szabolcs Volán Zrt. személyforgalmi üzletágának vezetője.</p>

12:00: „Enélkül nem tudnék munkába menni!”
Az egy éve bevezetett szolgáltatás tapasztalatait összegző utasok kivétel nélkül azt mondják: ezen járatok nélkül egyáltalán nem, vagy csak jelentős késéssel juthatnának munkába.

Németh Erika tizenegy hónapos gyermekével van otthon, s mint mondja, a rugalmasközlekedés az egyetlen módja annak, hogy Antalbokorból eljusson a megyeszékhelyre. – Amikor orvoshoz kell mennünk, vagy vásárolni, mindig ezt a buszt vesszük igénybe, ha a másik járattal mennénk, vagy hajnalban kellene elindulnunk, vagy egy olyan busszal mehetnénk csak, ami több mint fél órával hosszabb utat jelent.

Egy kisgyereknek ez kibírhatatlanul hosszú idő, ezért azt mondom: fantasztikus ötlet volt a rugalmas közlekedés bevezetése. Hasonlóan vélekedik az a hölgy is, aki a megyeszékhelyről Újtelekbokorba jár dolgozni, s aki hét végén például egyáltalán nem tudna eljutni a munkahelyére.

Csengeri Tiborné Császárszállásra utazik nap mint nap, s mint mondja: a rugalmas közlekedésnek köszönhetően másfél órával hamarabb ér haza, mintha más járatot választana. Kajati Zsolt is azok közé tartozik, akik igénybe veszik ezt a szolgáltatást. – Ha este kilencig dolgozom, csak ezzel a busszal tudok hazajutni Vadastanyára – mondja. – Hét végén egyáltalán nincs más lehetőség, így számunkra rendkívül nagy segítség ez a szolgáltatás.

10:55: Az utashoz igazították a rendszert
– A szabolcsi megyeszékhely egy európai uniós pályázatot elnyerve a Szabolcs Volán Zrt.-vel partneri szerződést kötött, és arra vállalkozott, hogy javítja a mozgásukban korlátozott közlekedési képességűek eljutását olyan helyekre, ahová autóbusszal csak nehezen, esetleg csak átszállással vagy gyaloglással lehetne eljutni, különös tekintettel a várost körülvevő bokortanyákra.

A korlátozott közlekedési képességű utasok részére Nyíregyháza területén telefonos igénybejelentés alapján háztól házig típusú közlekedési szolgáltatást biztosít a közlekedési vállalat. A bokortanyán élők, vagy oda utazók számára az utazás az előre meghirdetett útvonalon, rögzített végállomási indulási időkkel valósul meg.

Kapcsolódó cikkek:

Az utasok nem örülnek az egyvonalas megszűnésének
Tavaly 10 százalékkal, napi 11 ezer utassal utaztak kevesebben autóbuszon, mint 2006-ban. A szakember ezt annak tulajdonítja, hogy az emerek nehezebben élnek, illetve a belvárosi építkezésnek tudja be elsősorban.

Új menetrend, új árak a Szabolcs Volánnál
Az új menetrendkönyv már a műholdas mérések alapján megállapított kilométer távolságokat tartalmazza.

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!