Magyarország

2008.03.16. 13:56

Rogán arra kéri Demszkyt, hogy a jövőben zárt helyen tartsa megemlékezéseit

<p>Budapeset - Rogán Antal szerint sikeres nemzeti ünnepet zárt a Belváros, sikerült ugyanis megvédeni az V. kerületet.</p>

A kerület polgármestere szerint a március 15-e téren megtartott fővárosi megemlékezés kivételével sehol sem történt komolyabb rendbontás, és bár elítéli az ott történteket, arra kéri Demszky Gábor főpolgármestert, hogy "a város békéje és nyugalma érdekében ünnepi beszédeit zárt helyen tartsa meg" a jövőben.

A belváros polgármestere vasárnapi sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy kérni fogja a Házelnöktől, hogy május elejéig függessze fel annak az általa benyújtott törvényjavaslatnak tárgyalását, amely a nyilvános rendezvényeken feltűnő provokátorok elleni fellépésről szólna.

Szeretne ugyanis civil szervezetekkel és jogvédőkkel egyeztetni annak részleteiről - tette hozzá. Rogán Antal szerint, amíg a provokátorok nem kapják meg megfelelő büntetésüket, a szombat esti események minden nemzeti ünnepen meg fognak ismétlődni. A politikus kérdésre válaszolva a provokátorok közé sorolta Budaházy Györgyöt is.

 "Az elmúlt másfél éves tevékenységét tekintve szerinte Budaházy György nem hős, hanem provokátor, aki mindig bajba ránt másokat, de ő mindig elmenekül" - fogalmazott a politikus.

"Ma az országban több millió emberben feszülnek kormányellenes indulatok, de ezeket az indulatokat méltósággal, türelemmel higgadtan is meg lehet élni" - mondta Rogán Antal.

Példaként a Fidesz nagygyűlés résztvevőit említette, akik szerinte egyértelműen kormányellenes célból, de békésen gyűltek össze a március 15-i megemlékezésen. A belvárosi polgármester szerint éppen a békés gyülekezés jogának biztosítása érdekében van szükség egy olyan törvényre, amely a gyülekezési jogot nem korlátozza, de a provokátorok ellen fellépési lehetőséget biztosít.

A fideszes polgármester egyeztetéseket kezdeményez törvényjavaslatáról különböző civil szervezetekkel, de a szocialisták támogatásából nem kér. Mint mondta az MSZP-nek másfél éve lett volna kidolgozni egy ilyen javaslatot, de nem tettek semmi, ezért most már "inkább maradjanak csöndben".

Rogán Antal szerint annak ellenére, hogy a rendőri jelenlét a belvárosban már-már sokkoló volt és sok intézkedést kritika is ért, a rendőrség fellépése összességében a törvényeknek megfelelő, higgadt és körültekintő volt, és ennek is köszönhető, hogy a belvárosi rendezvények békésén fejeződtek be.

Kapcsolódó cikkek:

Összecsapással végződött a nemzeti ünnep
24 előállítás, öt rendőr, akik megsérültek és esti zavargások - így végződött az 1848-as forradalom és szabadságharc 160. évfordulójának ünnepe szombaton a fővárosban.

Először adták át a Március Ifjak díjakat a Művészetek Palotájában
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulója tiszteletére szombaton este megrendezett ünnepi gálaesten egy új művészeti-közéleti díjat - a Márciusi Ifjak néven alapított elismerést - vehették át a díjazottak Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől.

Március 15-e - percről percre
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulójának legfontosabb eseményeiről percről percre számoltunk be portálunkon, nézze meg, hogyan zajlott az idei ünnep (és tüntetés) Budapesten!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!