Magyarország

2008.03.16. 09:04

Postánkból: Multik és a kereskedelem

<p>A multik kihasználva a pénztelenséget, hosszútávon gészségkárosodást, ízléstelenséget, funkcionális analfabétizmust erősítik. Az igazi kiskereskedelem nem erre épül.</p>

Nemrégiben téma volt a lapban a „multik” terjeszkedése. Ezzel kapcsolatban nekem is lenne néhány szavam:

A kereskedelem célja: a fizetőképes kereslet kielégítése, formálása a kínálattal, és a profit hizlalása. Lássuk a múltit. Visszafelé. Az önkormányzat lakosságának „lelegelése” után új legelők után néz. Amit kínál: foglalkoztatást – ehhez örömmel ad támogatást az állam.
Olcsóságot, megteheti, hogy a termelőket rákényszeríti a legalacsonyabb ár

elfogadására, ezzel szándékosan romlik az áru minősége. Telerakja a polcokat az eredetihez hasonló árukkal. Ezt valamikor úgy hívták, áruhamisítás. Ma meg választékbővítés. Kihasználva a pénztelenséget, hosszútávon egészségkárosodást, ízléstelenséget, funkcionális analfabétizmust erősíti.

A fogyasztók elé tárt árakban nem jelenik meg a nagykereskedelmi ár kiesésének árcsökkentő hatása. Megjelenésében kihasználja az emberek irányításához nemcsak a „pszichikai”, hanem minden engedélyezett és tiltott eszközt.

Nagyságával képes tönkretenni a környezetében a gyártókat, viszonteladókat és más kereskedelemmel, vagy köréje épült tevékenységeket. A környezetéből kivont profitot kiviszi, s amit hagy, az töredéke a kapott támogatásoknak. Ezért jött létre, s addig van, ameddig valakinek a saját érdekét nem sérti, és képes ellene tenni. Milyen egyszerű ez így! Pedig ezek csak az alapok! Mi van a részlettel? Az már politika.

Az igazi kiskereskedelem nem erre épül. Neki az a fontos, hogy közel vigye a szükségletet a kereslethez. És ebben van a hogyan mikéntje. Környezetében keresi meg az általa forgalmazott árukat, vigyáz a minőségre, pontos, kedves, észrevétlenül formálja vevőköre életét, tájékozódási pont, és nem minden áron lebeg a profit előtte.

És azt nem minden áron viszi ki lakókörnyezetéből. Mit kap cserébe? Véle pótoltatják azokat is, amiket a multinak adnak támogatásra, mert szétszórt az ereje, és nem tiltakozik a sarcok ellen. Inkább keresi a kiskapukat, hazudni kénytelen, vagy mint a „Rákosi Időkben” vesz három malacot, ha nem fialt a koca annyit, amennyit be kell adni. A többi úgyis az övé.

Miért teszi mindezt? Mert élni kell. Túl kell élni valahogy a profit embere által művelteket, bízva a reményben, holnap jobb lesz.

Nagyerdessy Mihály

Ezek is érdekelhetik