Magyarország

2008.03.15. 23:24

Március 15-e - percről percre

<p>Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulójának legfontosabb eseményeiről percről percre beszámolunk.</p>

24 előállítás, öt rendőr, akik megsérültek és esti zavargások - így végződött az 1848-as forradalom és szabadságharc 160. évfordulójának ünnepe szombaton Budapesten.

23.21: Szétszéledtek a tüntetők, a rendőrök még jelen vannak

Este fél 11-re szétszéledtek a tüntetők Budapesten. Az összecsapásokban három rendőr megsérült. Eddig 23 embert állítottak elő a napközben Budapesten, köztük többeket az esti összecsapások során.

A több száz fős tömeg 21 óra körül indult meg a Blaha Lujza téri Magyar Önvédelmi Mozgalom megemlékezéséről, a Nagykörúton azonban rendőr sorfal állta útjukat. A tüntetők ekkor Molotov-koktélokkal, üvegekkel, petárdákkal és kövekkel dobálták meg a rendfenntartókat, akik könnygázgránátokkal válaszoltak. A demonstrálók ezután a környező utcákba menekültek, ahol később szétszéledtek. Amerre jártak kukákat borogottak és gyújtottak fel. A kisebb csapatokat a környéken több helyen is külön-külön oszlatták.

Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: a tüntetők szétszéledtek, a rendőrök jelenleg a környező utcákat ellenőrzik, de egyelőre béke van az utcákon.

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítói szerint a késő esti órákban több száz rendőrt lehetett látni az utcákon: a Művészetek Palotájánál - ahol Gyurcsány Ferenc vett részt a díszelőadáson -, a Soroksári úton és a Boráros térnél, a Nagykörúton, illetve a belváros kisebb utcáiban.

22.07: Eddig három rendőrt láttak el a mentők

Eddig három rendőrt láttak el a mentők, mindannyian könnyebben sérültek, így egyiküket sem kellett kórházba szállítani. A tüntetők közül még senki sem kért orvosi segítséget. A mentők több autóval kísérik a rendőröket - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

21.52: A Fővám térnél gyülekeznek a tüntetők - több rendőr megsérült

A Fővám térnél körülbelül 200 tüntető gyűlt össze, ahol továbbra is Molotov koktélokkal, kövekkel, üvegekkel, petárdákkal dobálják a rendőröket. Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: az oszlatásokban több rendőr megsérült, a sérülések fokáról és pontos számokról azonban egyelőre nem tudni.

A Hír TV tudósítója szerint több rendőr akkor sérült meg, amikor felrobbant mellettük egy könnygázpalack, néhányuknak pedig molotov koktéltól kapott lángra az egyenruhája.

21.28: A Nagykörúton feloszlatták a tömeget

Este, nem sokkal kilenc óra után teljesen feloszlatták a rendőrök a Nagykörúton és a Baross utca kereszteződésénél a tüntető tömeget - jelentette a Független Hírügynökség tudósítója. Az egyenruhások felé korábban több Molotov koktélt, petárdát és üveget is dobtak, valamint több parkoló autó és egy rendőrautó ablakát is betörték. A rendőrök könnygázt használtak, felvonultattak egy vízágyút is, ezt azonban még nem vetették be. A helyszíni tudósító szerint több száz rendőr van a helyszínen, tüntetőt viszont már alig látni. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: egyelőre nem tudni sérültekről.

21.01: Lépésben megindultak a rendőrök - molotov koktélt is dobtak rájuk, könnygázzal válaszoltak

Lépésben megindultak a rendőrök a tüntetők felé az Üllői út és a Blaha Lujza tér felől is. Az egyenruhások elé egy Molotov koktélt is dobtak, de petárdákkal, üvegekkel és füstfáklyákkal folyamatosan dobálják őket. A rendőrök több könnygázgránátot is lőttek a tömegre - jelentették a Független Hírügynökség helyszíni tudósítói.

20.52: Felszólították a tüntetőket, hamarosan megindulhat az oszlatás

Felszólították a rendőrök a Nagykörúton lévő több száz fős tömeget, hogy hagyják el a területet, ha a tüntetők a harmadik felszólításra sem távoznak, akkor megkezdik az oszlatást. A Nap utcánál felállított rendőrsorfalat eközben újabb egységekkel erősítették meg. A Független Hírügynökség információi szerint akár 4 ezer rendőrt is be tudnak vetni a tömegoszlatáskor.

Kemény intézkedéseket ígérnek a román hatóságok azon magyar fiatal ügyében, akit március 15-én Kolozsvár belvárosában véresre vertek a fasiszta eszméket valló Új Jobboldal, román szélső-nacionalista szervezet tagjai. Bővebben...

20.46: A rendőrök lezárták a Nagykörutat

Rendőrsorfal zárta le a Nagykörutat a Nap utca magasságában. A Blaha Lujza térről indult tüntetők így a körúton várakoznak, eközben petárdákkal dobálják az egyenruhásokat. A sorfalon a sajtó munkatársait sem engedik át - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

20.36: Elindultak a tüntetők

Néhány száz tüntető elindult a Blaha Lujza térről a Boráros tér felé. A menet jelenleg a Rákóczi tér és a Üllői út között tart a Nagykörúton, a tömegben többségében arcukat sállal eltakaró és csuklyás emberek vannak, akik kormányellenes szlogeneket kiabálnak. A tömegből többen kiváltak és inzultálták a fotósokat, sokukat felszólították, hogy rakják el fényképezőgépeiket. A rendőrök az Üllői útnál várakoznak villogó autókkal - jelentették a Független Hírügynökség helyszíni tudósítói.

19.53: Családi programok

Míg az állami ünnepségeken kevesen voltak, a családi programok helyszínein mozdulni is alig lehetett - számolt be az RTL KLub Híradója. Budapesten a Lánchíd környékén a 12 ponttal és népi játékokkal is ismerkedhettek a gyerekek, az idősebbeket pedig nyilvános színházi próbával várták a születésnapját ünneplő Nemzeti Színházba. Vidéken volt olyan város, amelyet lovashuszárok leptek el.

Bakik, súgás, leállások... Különleges nyilvános próbával ünnepelte 6. születésnapját a Nemzeti Színház. Március 15-e alkalmából a nézők most először nézhettek be a Nemzeti kulisszái mögé.

"Szerintem érdekes a nézőknek, hogy egy próbafolyamatot láthatnak, gondolom, hogy érdekes, hiszen itt vannak vagy 300-an, és folyamatosan jönnek. Izgalmas pillanat" - mondta az RTL KLub Híradójának Hevér Gábor, színművész.

A nézők szerint olyan volt a próba, mintha egy valóságshowt néznének.

A Lánchídon 12 színpadon a márciusi ifjak 12 pontjával is megismerkedhettek a gyerekek. Persze játékos formában.
A híd környékén egész nap hömpölygött a tömeg. Itt lehetett hagyományos módon is lovaskocsizni.

Lovakból Győrben sem volt hiány. Itt hagyományőrző huszárok felvonulásával kezdődtek az ünnepségek.
"A magyar katona sosem volt kevesebb, mint más nemzet katonája, éppen úgy kell ezt őrizni, mint a népitáncot, magyar konyha ízeit." - mondta Vígh Attila, katonai hagyományőrző zászlós.

Országszerte egész nap többezer családi programmal várták az ünneplőket. Egészen késő estig.

19.47: Újabb három előállított, összesen már 14 embert vettek őrizetbe

Újabb három embert vettek őrizetbe Budapesten, ezzel 14-re nőtt az előállítottak száma a fővárosban. Öt embernél közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket - gázsprayt és kést - találtak, két embert garázdaság bűncselekménye miatt, ötöt igazoltatási problémák miatt, egy 17 éves fiút korábban eltűnés miatt kerestek a hatóságok, egy embert pedig kábítószerrel való visszaélés miatt állítottak elő - olvasható a Budapesti Rendőr-főkapitányság közleményében.

A március 15-re bejelentett rendezvények közül délután 18 óráig országosan 672 rendezvény fejeződött be, 99 esemény azonban még tart és további 35 várható. A befejezett rendezvények közül 6 fokozott kockázatú és 13 kiemelt kockázatú esemény volt. Budapesten 75 rendezvény fejeződött be és 16 van folyamatban és még további 3 rendezvény várható.


17.43: Megkezdődött a MÖM megemlékezése a Blaha Lujza téren

Megkezdődött a Blaha Lujza téren a Magyar Önvédelmi Mozgalom megemlékezése szombaton délután 17 órakor. A térre körülbelül ezer ember látogatott ki, a színpadon szónokok váltják egymást. A környező utcákban hatalmas a rendőri készültség, több vízágyút is készenlétbe helyeztek. A rendezvény kezdete után néhány perccel a körúton vonult végig a Nemzeti Érzelmű Motorosok szervezet több száz tagja - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

17.03: Már 11 előállított a fővárosban

Már 11 embert állított elő a rendőrség szombat délután 17 óráig Budapesten. Négy embernél közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket - gázsprayt és kést - találtak, két embert garázdaság bűncselekménye miatt, négyet igazoltatási problémák miatt, egy 17 éves fiút pedig korábban eltűnés miatt kerestek a hatóságok - olvasható a Budapesti Rendőr-főkapitányság közleményében.

A március 15-re bejelentett rendezvények közül délután 14 óráig országosan 467 rendezvény fejeződött be, 65 esemény azonban még tart. A befejezett rendezvények közül 5 fokozott kockázatú és 6 kiemelt kockázatú esemény volt. A vidéki rendezvényeken nem volt szükség rendőri intézkedésre, senkit sem kellett előállítani - olvasható az Országos Rendőr-főkapitányság közleményében.

16.58: Gyurcsány Ferenc: a magyar sajtó nem lehet bunkósbot

A sajtónak nemcsak az államtól, hanem legalább részben saját tulajdonosaitól és az azokhoz közel álló politikai pártoktól is függetlennek kell lennie, máskülönben nem közvetítő lesz, hanem a politika fegyverévé, "bunkósbottá" válik. A szabad magyar sajtó márpedig nem lehet bunkósbot - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Szabad Magyar Sajtó Díj szombati átadásán. A kormányfő szerint a sajtónak nagy felelőssége van abban is, hogy az összefüggéseket és az igazi mélységeket megmutassa. Az események tudósításakor a demokráciához értő polgárok sokasága kell ugyanis.

16.45: Fidesz nagygyűlés - Orbán: az egyet-akarásra, az összefogásra kell vigyázni

Orbán Viktor szerint vigyázni kell arra az egyet-akarásra, összefogásra amelyet a március 9-i népszavazás olvasztott egybe. A Fidesz elnöke az ellenzéki párt budapesti nagygyűlésén úgy fogalmazott: most nem az számít, hogy ki milyen oldali, hanem az, hogy az emberek ne engedjék magukat egymásnak ugrasztani, ne üljenek fel a provokációnak. A politikus azt mondta, hogy a népszavazáson a magyarok egy világszabadalmat találtak fel, amelyet úgy hívnak: alkotmányos népítélet. Orbán szerint a magyarok a népítéletből is az alkotmányosat, a békéset szeretik, ezért szükség van arra, hogy az emberek kitartsanak az összefogás, a nemzeti egység politikája mellett. A Fidesz nagygyűlésen, amelyet az Erzsébet híd pesti hídfőjénél tartottak, több tízezren vettek részt, az emberek a hídtól egészen az Astoriáig betöltötték a Kossuth Lajos utcát.

Beszédében Orbán Vikor párhuzamot vont a jenlegi kormány és a 48-as helytartó tanács között. Mint mondta, az akkori forradalom idején a nagyméltóságú helytartó tanács sápadt volt és reszketni méltóztatott. Megfogalmazása szerint a kormány most sápadt és reszketni méltóztatik, így oktatja ki a népszavazási eredmény nyomán, az Alkotmánybíróságot, a sajtót, az ellenzéket és a népet is. "így küldik el egymást a legváltozatosabb helyekre" - utalt Orbán Horn Gábor szabad demokrata politikus elszólására. Mint mondta: a kormány meg van győződve arról, hogy a nép nem érdemli meg őket. "S valóban igazuk van"- tette hozzá " március 9. óta tudjuk, Magyarország jobbat érdemel".

Orbán szerint a "nagyméltóságú helytartó tanács" provokál, az erőszak lápvilágába csalogat, az ellenségeskedés mocsarába akar taszítani. A Fidesz elnöke arra szólított fel, hogy ennek álljanak ellen az emberek, tartsanak ki a nemzeti egység és az összefogás mellett. Úgy vélte: a kormánynak azért jó, ha az emberek egymást gyűlölik, mert akkor nem látják, hogy a király meztelen.

A Fidesz elnöke leszögezte, hogy Magyarország súlyos állapotban van. De, mint hozzátette, a hanyatlás ellen csak az összefogás emelhet magas gátat. Orbán biztos abban, hogy az ország lakóinak közös, nagy és mély erkölcsi megújulásra van szükségük. Hangsúlyozta, hogy a jövő útja nincsen készen, azt meg kell építeni.

A politikus végezetül azt mondta: a népszavazás nem azzal nyitott kaput a jövőre, hogy három "ostoba" intézkedést eltörölt, hanem azzal, hogy olyan összefogást teremtett az emberek között, amilyen a rendszerváltás óta nem volt az országban.

16.07: Átadták a Parlamentben a Kossuth- és Széchenyi-díjakat

Nem voltak a két évvel ezelőttiekhez hasonló kínos közjátékok az állami kitüntetések március 15-i átadásán a Parlament Kupolatermében, mindegyik díjazott kezet fogott az államfővel, a miniszterelnökkel és a házelnökkel. Lovász László  matematikus kapta idén a Széchenyi-Nagydíjat, 21-en lettek Kossuth, és 16-an Széchenyi-díjasok, Csörgő Sándor  matematikus posztumusz kapta meg az utóbbi elismerést. 7-en vettek át a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést, 8-an pedig a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztjét.

A köztársasági elnök ünnepi beszédében örömét fejezte ki, hogy több mint 50-en kaptak állami kitüntetést, a díjazottak névsora rendkívül változatos, de nem nevezhető rangsornak, mert mindenki teljesítménye kiemelkedő, függetlenül attól, milyen díjat kapott. Sólyom László a "nemzet díszeinek" nevezte őket, és azt mondta, hogy teljesítményük az egész országot minősíti.

Az államfő szerint fontos egységben látni a magyar művészetet és tudományt, mint a magyar kultúrának a megtestesítését. Emlékeztetett arra, hogy ilyen teljesítményeket nem lehet biztos alapok, azaz jó kisiskolák, tanítók és gimnáziumok nélkül produkálni. Nagy szerepe van ebben a művészeti oktatásnak, valamint azoknak is, akik évtizedek óta önzetlenül keresik a tehetségeket - tette hozzá.

Sólyom László beszélt arról is: a magyar tudomány és művészet körébe azok tartoznak, akik ezen közösségek tagjainak vallják, érzik magukat, függetlenül attól, hol élnek és milyen állampolgárok. A Magyar Tudományos Akadémia tagjainak egyharmad is külsős, azaz olyan magát magyarnak valló tudós, akik nem Magyarországon élnek. Ennek alapján a tudomány és a művészet nincs országhatárok közé szorítva - állapította meg a köztársasági elnök.


15.40: Külföldi megfigyelőket hívott Budapestre a Civil Jogász Bizottság

Külföldi megfigyelőket hívott a Civil Jogász Bizottság a március 15-i megemelékezésekre Budapestre, a tervek szerint a meghívottak még este egy sajtóközleményben számolnak majd be tapasztalataikról. Balog Zoltán, fideszes országgyűlési képviselő szombaton azt mondta, hogy azért volt szükség a külföldi megfigyelőkre, mert úgy látják Magyarországon még mindig nem biztosított és garantált, hogy egy nemzeti ünnepen emberjogi sérelmek nélkül ünnepelhetnek az emberek.

Balog Zoltán ostromlott városhoz hasonlította Budapestet, mert mint mondta, többezer rendőrt látni az utcákon és nem értik, miért van erre szükség. Az ellenzéki politikus aggasztónak nevezte, hogy továbbra sincsenek meg a 2006. október 23-i események felelősei, illetve hogy olyan hírek érkeznek, amely szerint nemcsak a különböző rendezvényekre érkezőket, hanem például metróaluljáróból érkezőket is megmotoznak civil biztonsági szolgálatok emberei.

A megfigyelőcsoport francia vezetője, Hevré Lavenir de Buffon a szombati sajtótájékoztatón a múlt heti népszavazásról beszélt. Azt mondta, De Gaulle francia államelnök, az 1969-es népszavazás, egy minimálisan különbségű vereség után azonnal lemondott. Az egykori elnöki tanácsadó szerint ezt másnak is meg kellene tennie, hiszen egy népszavazás eredménye sokkal erőteljesebb és fontosabb, mint egy választásé, mert a népszavazás a nép akaratát fejezi ki.


14.59: Megkezdődött a Jobbik és a Magyar Gárda megemlékezése

Több száz szimpatizáns részvételével kezdődött meg délután 2 órakor a fővárosi Erzsébet téren a Jobbik és a Magyar Gárda megemlékezése - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

A rendezvény körülbelül 60-70 gárdista bevonulásával vette kezdetét, majd a Himnusz elhangzása után a színpadon szónokok váltják egymást. A bejelentett eseményre érkezőknél számos árpádsávos, illetve jobbikos zászlót lehetet látni. A tömeg békés, a környéken mindenesetre rohamrendőrök várakoznak.

Lamperth Mónika miniszter és Kolber István államtitkár, Kaposvár országgyűlési képviselői még a hivatalos március 15-i ünnepség vége előtt elhagyták Kaposváron a Kossuth teret, mivel a Magyar Gárda koszorút helyezett el. Bővebben...


14.43:Megkezdődött a Kossuth- és Széchenyi-díjak átadása

Megkezdődött a Kossuth- és Széchenyi-díjak átadása az Országház Kupolatermében. Március 15. alkalmából Sólyom László köztársasági elnök 1 embernek adja át a Széchenyi-nagydíjat, 21 kiválóságnak pedig a Kossuth-díjat. A 22-ik díjazott, Blaskó Péter színművész visszautasította az elismerést. A Széchenyi-díjat 16-an vehetik át. Posztumusz Széchenyi-díjban egy ember részesült. Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést 7 ember kap, nyolcan pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetésben részesülnek. Az ünnepségen megjelent Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke.

14.35: Véget ért az ünnepség a Március 15-e téren

Komolyabb atrocitások nélkül véget ért a Március 15-e térre szervezett fővárosi ünnepi megemlékezés, amelyen Demszky Gábor  Budapest főpolgármestere mondott beszédet. A kordonnal lezárt tér környékén körülbelül ezer tüntető gyűlt össze, akik bekiabálásokkal, füttyszóval és néhol petárda illetve tojás- és kődarabok bedobásával próbálták megzavarni az ünnepséget. A helyszínt több száz rendőr védte, de nem kellett beavatkozniuk.

Demszky Gábor mellett a megrmlékezésen részt vett Mandur László, az Országgyűlés alelnöke, Kóka János az SZDSZ elnöke, több fővárosi önkormányzati képviselő, országgyűlési képviselők, illetve főpolgármester helyettesek is.

14.22: Eddig hat embert állítottak elő

Eddig hat embert állított elő a rendőrség a március 15-i rendezvényekről - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Juhász Gábor  államtitkár, a március 15 -i rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős  operatív törzs vezetője.

A Március 15-e téren, Demszky Gábor főpolgármestert kövekkel és tojásokkal dobáló tüntetők közül öt embert sikerült beazonosítania a rendőröknek, közülük két embert már elő is állítottak, három tüntetőt még keresnek. A dobálásban egy rendőr könnyebben megsérült, amikor eltalálták a lábán.

A korábbi rendezvényeken összesen négy embert állítottak elő, a Múzeum kertben például - a kordonon belül - egy 14 éves fiút vettek őrizetbe, akinél egy 15 centis kést találtak - tette hozzá Juhász Gábor.


13.57: Demszky - nincs szükség új rendszerváltásra

Ma Magyarországon a szabadság rendszere uralkodik, nincs szükség új rendszerváltásra - mondta Demszky GáborBudapest főpolgármestere szombaton a Március 15.-e téren tartott ünnepi köszöntőjében. Ez a rendszer korántsem tökéletes és sokszor igazságtalan, de élhetünk szabadságjogainkkal, a többségnek tetsző kormányt és önkormányzatokat választunk - mondta Demszky Gábor.

Nincs szükség a Szent Korona alkotmányára, igazi rendszerváltásra, a szabadság ellenségei azok, akik ma ilyeneket mondanak - tette hozzá. Aki a magyarság nevében bárkit el akar ijeszteni a mai ünnepléstől, az hívhatja magát Kossuth térinek, attól semmi köze nem lesz Kossuth Lajos örökségéhez és hiába szervez Magyar Gárdát, attól még a magyar szabadság ellensége marad - mondta a főpolgármester, hozzátéve az, aki a 48-as nemzeti lobogót árpádsávos zászlóra cseréli az semmit sem tud a magyar történelemről. Demszky Gábor  Magyar Gárdával, árpádsávos zászlóval és Kossuth tériekkel kapcsolatos kijelentéseit erősödő fütty kísérte.

A főpolgármester beszédének második részében egy igazságosabb közteherviselés kialakításának fontosságáról beszélt. "Már szabadságpárti 48-as elődeink is pontosan tudták, hogy a polgári társadalom működtetéséhez elengedhetetlen a közteherviselés -mondta a főpolgármester". A március 9-i népszvazásra utalva azt mondta, riasztónak tartja, hogy 1848 után 160 évvel a nem adózunk és nem fizetünk gondolatával még mindig sikert lehet elérni Magyarországon.

13.45: Megdobálták Demszky Gábort - el is találták

Tojásokkal, üvegekkel és kövekkel is megpróbálták megdobálni Demszky Gábort (SZDSZ) beszéde közben szombaton a Március 15.-e téren - jelentették a Független Hírügynökség helyszíni tudósítói. A főpolgármestert egy tojás el is találta a kabátján.

A téren kürölbelül 100 szimpatizánsa hallgatta végig Demszky Gábor beszédét, ők meghívóval mehettek be a kordonon belülre. A kordonokon kívül pedig körülbelül ezer tüntető gyűlt össze, akik folyamatosan bekiabálásokkal és füttyszóval próbálták megzavarni Demszkyt a beszéde alatt. A dobálások hatására a téren többszáz rendőr is felsorakozott a kordonok mentén, összetűzés nem történt.

A rendőrök egy embert emeltek ki a dobálózók közül - közölte a Független Hírügynökséggel Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.

12.57: Eddig négy embert állítottak elő

Eddig négy embert állítottak elő a rendőrök a fokozott ellenőrzések nyomán Budapesten. A március 15-i rendezvények mellől két embert azért vettek őrizetbe, mert gázspray volt náluk. A Hazatérés Templomától induló vonulókat az Október 6. utcánál az egyik ház ablakából egy vödör vízzel öntötték le. A vonulás alatt más atrocitás nem történt - olvasható a Budapesti Rendőr-főkapitányság közleményében.

12.28: ifj. Hegedűs Lóránt: "minden ütközetet vállalunk a hazaárulókkal"

"Elértük, hogy ez a szociopata állat nem mert részt venni az ünnepi rendezvényen a Nemzeti Múzeumnál" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnökre utalva ifjabb Hegedűs Lóránt szombaton a Jobbik és a Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) közös megemlékezésén.

A református lelkész a közel ezer fős tömeg előtt arról is beszélt: nem kell tőlük félnie senkinek, kivéve a hazaárulókat, akik "egy tál lencséért eladták a hazát." Hegedűs Lóránt hozzátette: minden ütközetet vállalnak a hazaárulókkal.

A lelkész szerint ugyanakkor a szándékuk tiszta és őszinte, az ő szavuk a szeretet szava és ők a méltó hazafias politika letéteményesei.

Román fiatalok Kolozsvár belvárosában véresre vertek egy kokárdás magyar fiút szombat délben, aki a március 15-i magyar megemlékezésre sietett. Bővebben...

12.17: Az MDF elnöke a nemzet céljait szolgáló összefogásra szólított fel

1848 tanulsága, hogy egy kis nemzet is lehet erős, ha tagjai összefognak, ám ez csak akkor ér el eredményt, ha annak az egész nemzetet szolgáló célja van - mondta isaszegi ünnepi beszédében szombaton délelőtt az MDF elnöke. Dávid Ibolya hozzátette: "zászlólobogtatással, vekkercsörgetéssel, vagy a reform szó imamalomként való ismételgetésével még soha senki nem ért el valódi eredményt".

Az MDF elnöke szerint mára feledésbe merült az összefogás valódi jelentése. Sokan ugyanis ezt úgy értelmezik, hogyha valaki szó nélkül, saját véleményét feladva masírozik be valamely zászló alá. Nemzetünk nagyjai azért fogtak össze, mert felismerték a történelmi pillanatot a cselekvésre. A jelenkor politikája éppen annak a történelmi programnak kudarcát vetíti elő, amelyért 1848 hősei küzdöttek - tette hozzá Dávid Ibolya ünnepi beszédében Isaszegen.

12.02: Rendbontás nélkül ért véget az ünnepi műsor a Nemzeti Múzeumnál

Komolyabb incidens nélkül ért véget szombaton délben a Múzeumkertben tartott ünnepi megemlékezés - számolt be a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. Az ünnepséget a Jobbik felvonulásából kivált fiatalok próbálták megzavarni, ám rövid hangoskodás után továbbmentek. Az ünnepségen nem vettek részt a közjogi méltóságok.

11.18: A Jobbik menete a kordonon kívül a Nemzeti Múzeumnál

Ezekben a percekben kezdődött meg a március 15-ei állami ünnepség a Múzeumkertben. A Múzeum körúton a múzeum előtti részt kordonnal lezárták, és egyenként engedik be az érdeklődőket.. A tömeg nyugodtan figyeli az ünnepi műsort. A tervek szerint a programban nem lesz politikusi beszéd.
Közben a Nemzeti Múzeumhoz ért a Jobbik és a Magyar Önvédelmi Mozgalom menete, de ők a kordonon kívül maradtak.

10.52: Több százan vonulnak a Belvárosban

Több százan vesznek részt a Jobbik és a Magyar Önvédelmi Mozgalom  vonulásán Budapest belvárosában - a március 15-ei ünnep délelőttjén. A tömeg jelenleg az Október 6-a utcán vonul. A Szabadság-térről mennek át a Fővám térre. A menetben több tucatnyian vannak a Magyar Gárdától. Tömegben sokan Gyurcsány Ferenc távozását követelik.

Kilenc órától istentiszteletet tartottak a Szabadság téren, a Hazatérés templomában. Innen 10 óra után indult el a menet a Fővám tér felé, ahol ünnepi nagygyűlés sorozata kezdődik a két szervezetnek. A menet érinti a Nemzeti Múzeumot is.

Dél-Szlovákia szerte több száz helyen emlékeznek meg ezekben a napokban az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 160 évvel ezelőtti kezdetéről, a magyar nemzeti ünnepről. Bővebben...

9.50: Felvonták az állami lobogót

Elkezdődtek a március 15-i állami ünnepségek. Szombat reggel a Kossuth téren felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját. A ceremónián részt vett Sólyom László köztársasági elnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Gyurcsány Ferenc  miniszterelnök, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke.

A Himnusz elhangzása után a közjogi méltóságok elhelyezték az emlékezés koszorúját Kossuth Lajos emlékművének talapzatán.

Az ünnepséget több száz tüntető zavarta meg, többen folyamatosan fütyültek a zászlófelvonás alatt, és a miniszterelnök távozását követelték. A demonstrálók a Vértanúk terénél gyülekeztek - számolt be a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

9.27: A Múzeum körutat is lezárták

A rendőrség szombat reggel 9 órakor lezárta a Múzeum körutat a forgalom elöl. Emiatt a Károly körútról érkezők csak a Blaha Lujza tér irányába kanyarodhatnak, hiszen a Ferenciek tere irányába már kora reggel óta nem fordulhatnak. A Múzeumkertben délelőtt 11 órakor kezdődik az ünnepi megemlékezés, ezt megelőzően a Jobbik és a Magyar Önvédelmi Mozgalom aktivistái is elvonulnak a Nemzeti Múzeum előtt.

8.48: A Kossuth tér környékét és a Lánchidat is lezárták

A rendőrség szombat reggel 8 órára lezárta a Kossuth teret, valamint az odavezető utakat is - számolt be a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. Az elmúlt órában több vízágyú és csapatszállító jármű is érkezett a Parlament épületéhez. A Lánchídon sem lehet már autóval átjutni, így a Petőfi-híd és a Margit-híd között nem lehet átkelni a Dunán. A Pesti alsó rakpartról sem a Kossuth térnél, sem a Roosevelt térnél nem lehet felhajtani. Az ünnepélyes zászlófelvonás 9 óra 30 perckor kezdődik a Kossuth téren.

7.15: A központi ünnepi rendezvények

A Kossuth téren délelőtt fél 10-kor katonai tiszteletadás mellett ünnepélyesen felvonják az állami lobogót. A közjogi méltóságok ezután megkoszorúzzák Kossuth Lajos szobrát. Délelőtt 11 órakor kezdődik az állami ünnepség a Múzeumkertben.
A Kossuth- és Széchenyi-díjakat délután két órakor adják át a közjogi méltóságok a Parlamentben.
A Művészetek Palotájában este 8 órakor kezdődik a zártkörű ünnepi díszelőadás.

6.47: Épül a kordon a Kossuth téren

Tovább épül a Kossuth téri kordon. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint a fővárosi rendőrök a Parlament épületének északi oldalán, a Markó utcánál kezdték a zárást, ugyanakkor ezzel egyidőben a déli oldalon is kibővítették az elkerített területet. Fél héttől már sem a Széchenyi rakpart felől, sem a Vértanúk tere felől nem lehetett behajtani. Szombaton a 2-es villamosok csupán a Czuczor utca és Közvágóhíd között közlekednek, a 70-es és 78-as trolibuszok reggel 7 órától a Kossuth Lajos tér helyett csak a Honvéd utcáig szállítanak utasokat. A Kossuth tér megközelítését az is nehezítheti, hogy a rendőrség kérésére a metróállomást időnként lezárhatják, ezalatt a szerelvények ott nem állnak meg.

A rendőrség tájékoztatása szerint a Kossuth teret a hagyományoknak megfelelően a zászlófelvonás és a Kossuth Emlékmű koszorúzása miatt zárják le délelőtt 11 óráig. A rendőrség a központi ünnepség után a teret újra átadja a forgalomnak és az ünneplőknek, de a késő délutáni órákban újra lezárja azt. A kordonokat a szükséges ideig, de legkésőbb március 17-ig hagyják felállítva - áll a rendőrség korábbi közleményében.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!