Magyarország

2008.03.09. 21:48

Magyar Bálint: az eredmény nem, csak a részvétel aránya volt meglepő

<p>Magyar Bálint szerint nem volt kérdés a vasárnapi népszavazás eredménye, de a részvételi arány meglepő.</p>

A volt SZDSZ-es oktatási miniszter azt mondta: azzal, hogy vasárnap az emberek többsége a tandíj eltörlése mellett döntött, részben az intézmények esnek el pluszforrástól, részben pedig konzerválódik az az igazságtalan helyzet, amely az államilag finanszírozott és a költségtérítéses oktatásban résztvevő hallgatók között alakult ki.

A liberális politikus szerint a tandíj helyett maga a bolognai rendszer is ösztönző hatással lehet majd a hallgatókra, mivel 3 év alapfokú képzés után ismét felvételizniük kell azoknak, akik mesterkurzusra jelentkeztek. A minőségi képzés megvalósítását segítheti az is, ha a mostaninál több lehetőség lesz átlépni költségtérítéses képzésből ingyenesbe és fordítva. Megoldás lehet még az ösztöndíj-rendszer átalakítása. Ugyanakkor egyik megoldás sem biztosítja azokat a plusz forrásokat, amelyekhez a tandíjból jutottak volna az intézmények - tette hozzá Magyar Bálint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!