Magyarország

2008.03.21. 16:33

Lesz SZDSZ-es tisztújítás vagy sem?

<p>Lezárult az SZDSZ tavalyi elnökválasztásán történt csalási botrány miatt indított vizsgálat. A vizsgálóbizottság jelentése a párt Ügyvivői Testülete elé került, amely csütörtökön tárgyalta azt.&#160;&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/szdsz-a-juttner-jelentes/cn/boon-news-em_01-20080321-075509"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>A Jüttner jelentés</B></A> &#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/szdsz---jegyzokonyek-nyilatkozatok/cn/boon-news-em_01-20080321-080528"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>SZDSZ – jegyzőkönyvek, nyilatkozatok</B></A>&#160;<A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/t6.pdf"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>T. Asztalos Ildikó véleménye</B></A> [.pdf - 78KB]</p>

Az ülésen éles vita alakult ki arról: legyen-e rendkívüli tisztújítás. Végül döntés nem született ebben az ügyben.
– A vizsgálat, illetve meghallgatások ellentmondásai, hiányosságai okán a bizottsági jelentés velem kapcsolatos megállapításait elfogadni nem tudom – reagált lapunknak T. Asztalos Ildikó, az Ügyvivői Testület ülése után. – Csütörtök este úgy kellett elmondanom az észrevételeimet az Ügyvivői Testület ülésen, hogy nem ismerhettem meg minden, engem elmarasztaló nyilatkozatot. Hozzátette: "Sajnálatos, hogy a Magyar Nemzetben március 12-én megjelent verzió látszik beteljesedni, mi szerint a felelős mindenképpen én vagyok, mert így tudják Fodor Gábort is hírbe hozni, és a küldöttgyűlést elkerülni."

Én nem csaltam, és nem szerveztem csalást – jelentette ki. – Mint megyei elnök természetesen politikai felelősséggel viseltetek a megyei vonatkozású eseményekért, ahogy ezt a vizsgálat kapcsán el is ismertem, de a csalásokkal összefüggésekben nem. Hozzátette: a következő napokban a barátaimmal végig fogom gondolni a kialakult helyzetet, és meghozom a szükséges döntéseket.

Kivár

Köteles Pétert pénteken megkerestük, hogy reagáljon a vizsgálat eredményére, de nem akart. Annyit elmondott, hogy őt is meghallgatta a bizottság, valamint a rendőrségen is kihallgatták. (A Deport 56 jogvédő szervezet ugyanis feljelentette az ügy miatt az SZDSZ-t a rendőrségen.) Köteles Péter hozzátette: túl korai lenne most nyilatkozni, várja, hogy a nyilvánosság hogyan reagál.

Az elnök akár le is mond

Az SZDSZ Ügyvivői Testülete nem tudott megegyezni abban, hogy szükséges-e megismételni a tisztújítást. Gulyás József, a párt Országos Tanácsának elnöke lapunknak így fogalmazott: szerencsétlen volt az ülés abból a szempontból, hogy nem sikerült lezárni a vizsgálatot, és nem sikerült megegyezésre jutni a politikai teendőket illetően sem. Hozzátette: ha a testület következő ülésén is kisebbségben marad a tisztújítást sürgető véleményével, akkor lemond posztjáról. A vizsgálati jelentés ugyanis egyértelműen kimondja, hogy szabálytalanság történt – mondta –, ami befolyásolhatta a tavalyi elnökválasztást.

Az elnök arra is reagált, hogy a jelentésben ellentmondások voltak: Köteles Péter korábban azt mondta: T. Asztalos IldikóKóka János mellett szavaztatott, majd kiderült, ő Fodor Gábort támogatta. Az elnök szerint: elfogadhatatlan, hogy egy kétes értékű nyilatkozat után bárkit is meghurcoljanak.

Az Ügyvivői Testület nem hozott olyan döntést, hogy bárkit is fel kellene függeszteni posztjából – mondta Gulyás József. Csupán ajánlást tettek a párt jószolgálati és etikai bizottsága felé, hogy vizsgálják meg, milyen fegyelmi eljárásokat lehet kezdeményezni – tette hozzá. Az SZDSZ elnöke, Kóka János személyes véleménye volt, hogy az ügyben érintett tagokat függesszék fel, amíg a vizsgálat le nem zárult – fogalmazott.

A vizsgálat eredménye

A vizsgálat a következőket állapította meg: Négy meghallgatott elismerte, hogy T. Asztalos Ildikó a párt tavaly márciusi tisztújító küldöttgyűlésén felkérte őket, hogy szavazzanak a jelen nem lévő küldöttek helyett. Köteles Péter azon kijelentését azonban, hogy a megyei elnök azt mondta volna: "Kókára kell szavazni meg van beszélve vele", a meghallgatottak mindegyike cáfolta. A küldöttgyűlésen részt vevő borsodiak valamennyien úgy nyilatkoztak, hogy T. Asztalos Ildikó nyíltan felvállalta ugyanis, hogy az elnökjelöltek közül Fodor Gábort támogatja.

Mint az a vizsgálatból kiderül, négy Borsod megyei küldött valóban nem vett részt a küldöttgyűlésen. Ugyanakkor a megvizsgált, Fővárosi Bírósághoz benyújtott jelenléti íven a jelen nem lévők neve mellett is szerepelnek aláírások.
A vizsgálatban öten állították azt, hogy történtek szabálytalanságok a választáskor. Közülük négyen úgy nyilatkoztak, hogy a jelen nem lévő küldöttek helyett, a megyei elnök kérte fel a küldöttgyűlésen vendégként jelenlévőket, hogy vegyenek részt a szavazásban. A meghallgatottak közül négyen állították azt, hogy a szavazásra történő felkérés annak érdekében történt, hogy Fodor Gábor elnökjelölt több szavazatot kapjon. Ezen állítások valóságtartalmát T. Asztalos Ildikó, a bizottsághoz eljuttatott levelében megkérdőjelezte.

Ami történt...

A Hír TV egyik februári Célpont című műsorában Köteles Péter miskolci vállalkozó — akkor még név nélkül, kitakart arccal, eltorzított hanggal nyilatkozott — azt mondta: manipulálták az SZDSZ tavalyi elnökválasztását, Kóka János a borsodiak álszavazataival nyerhette meg a választást. Majd pár nappal később Köteles Péter lapunknak ismerte el először, ő volt a nyilatkozó, aki T. Asztalos Ildikót, a párt megyei elnökét vádolta csalással.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!