Magyarország

2008.03.10. 12:45

Horn Gábor elnézést kért

<p>Közleményben kért elnézést hétfőn Horn Gábor azoktól, akiket vasárnap este megbántott. Az SZDSZ koalíciós egyeztetésért felelős államtitkára éles szavakkal bírálta Gyurcsány Ferenc népszavazást értékelő beszédét a liberálisok budapesti kampánysátrában, és mindezt rögzítette a Hír TV kamerája.</p>

A felvételen az látható, hogy Kóka János és Horn Gábor az SZDSZ kampánysátrában nézi Gyurcsány Ferenc beszédét. A kormányfő éppen annál a résznél járt, amikor a választók motivációit elemezte. Horn Gábor, a koalíciós egyeztetésért felelős SZDSZ-es államtitkár erre megjegyezte: "Nem azt mondták Feri, hanem azt, hogy menj a p...csába! Valljuk be!" A beszéd többi részét is kísérték Horn Gábor megjegyzései. A miniszterelnök köré felsorakozott MSZP-s vezetőkre például azt mondja: "Ez kemény, ez a csapat kemény." Horn Gábor a Nap-kelte című tévéműsorban az eset kapcsán még azt mondta hétfő reggel: nem tudja, hogy elhangzott-e a miniszterelnököt bíráló mondat. Hozzátette: Nem hiszi, "hogy ez így elhangzott volna, de mindegy."

Horn Gábor nem sokkal hétfő dél előtt adott ki rövid közleményt. Ebben az olvasható: "A Fidesz a kampány során végig azt próbálta elhitetni, hogy a népszavazás nem csak három szakkérdésről, hanem a kormányról szól. Nincs kétségem a felől, hogy ezt sokan el is hitték nekik. E véleményemet fogalmaztam meg tegnap egy beszélgetés során igencsak szabados módon, amit az egyik televízió kamerája rögzített. Választási éjszakákon mindig szabadabban nyilatkozik az ember - főleg, ha azt gondolja, nem a kameráknak beszél. Mindez néha akaratlanul is sértő lehet. Én ezúton kérek elnézést, mindenkitől, akit tegnapi mondataimmal megbántottam."

Az SZDSZ elnöke hétfőn az eset kapcsán azt mondta: Horn Gábor telefonon beszélt Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, és kiadott egy közleményt, amelyben megkövet mindenkit, akit esetleg megsértett. Ezzel az SZDSZ lezártnak tekinti az ügyet - tette hozzá.

A szocialisták foglalkoztak hétfői frakcióülésükön Horn Gábor vasárnapi kijelentésével, de egyelőre nem született egységes álláspont az ügyben. Varjú László frakcióigazgató úgy nyilatkozott: személyes véleménye szerint Horn Gábornak le kell vonnia a megfelelő következtetéseket, az SZDSZ-nek pedig párton belül kell rendeznie ezt a kérdést.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője úgy véli: Horn Gábor kijelentésének stílusa az öszödi beszédet idézi. "Úgy látszik, a baloldalon mostanában használnak olyan kifejezéseket, amelyeket csak a kocsmában szoktak" - mondta az ellenzéki politikus. Hozzátette: Horn Gábor kijelentésének tartalma egyébként a választópolgárok jelentős részének akaratát tükrözte.

Horn Gábor még egyszer elnézést kért
Nemcsak közleményben, hanem sajtótájékoztatón is elnézést hétfő délben Horn Gábor. A liberális politikus a Parlamentben tartott rövid tájékoztatóján azt mondta: ő csak szabatosan megfogalmazva foglalta össze vasárnap este azt, ami a Fidesz elnöke szerint a népszavazás tétje volt. Horn Gábor hangsúlyozta, hogy gondolatait baráti társaságban fogalmazta meg, és nem közlésre szánta. A szabad demokrata politikus ismét elnézést kért a történtekért, de kérdésekre nem volt hajlandó válaszolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!