Magyarország

2008.03.29. 12:09

Gyurcsány: az SZDSZ szálljon le a magas lóról

<p>Budapest - Gyurcsány Ferenc az MSZP szombati országos pártértekezletén azt üzente az SZDSZ-nek, hogy szálljanak le a magas lóról, és nem kell olyan magasan hordaniuk az orrukat.</p>

12.14: Gyurcsány: "nem mondok le, de ki kell nyitni minden személyi kérdést"

A miniszterelnök szerint a következő két-három hónapban ki kell jelölni a következő két év feladatait, ehhez pedig újra kell gondolni a kormányprogramot, a koalíciós szerződést, a kormány felépítését és a kormány tagjainak listáját is, ki kell nyitni minden személyi kérdést. Gyurcsány Ferenc az MSZP szombati országos pártértekezletén leszögezte: nem mond le, amíg ezt a munkát el nem végzik. A pártelnök türelmet kért az MSZP-től legalább júniusig, szerinte legfeljebb ezután lehet kongresszust tartani, ahol lehet tisztújítás.
"Szerintem jó oldalon vagyunk, de ha nem változtatunk elég sokat, akkor veszíteni fogunk" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

12.04: Gyurcsány: Új egészségügyi miniszter kell

Az MSZP-nek és az SZDSZ-nek közösen új egészségügyi minisztert kell jelölniük - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP szombati országos pártértekezletén. A kormányfő szerint ugyanis "az egészségügyi reform körül elfogyott a levegő."Gyurcsány Ferenc hozzátette: ezen kívül az egészségtbiztosítási reform korrekciójára is szükség van, hogy az ország azonosulni tudjon a változásokkal.

Az MSZP elnöke elmondta: bejelentése előtt tájékoztatta Kóka Jánost az SZDSZ elnökét és Horváth Ágnes (SZDSZ) egészségügyi minisztert is, akik "nem voltak boldogak, de ez természetes." Gyurcsány Ferenc hozzátette: a háta közepére sem hiányzik egy konfliktus az SZDSZ-szel és reméli, hogy Kóka János megértéssel és elfogadással viszonyul a kérdéshez.

11.53: Gyurcsány: a koalíciós szerződést újra kell gondolni

A miniszterelnök szerint a koalíciós szerződés nem szentírás és két év után igenis van benne mit újragondolni. Gyurcsány Ferenc az MSZP szombati Országos pártértekezletén leszögezte: ha 2010-ig szeretnének kormányozni, akkor "a koalíció nem játék," de a koalícióval nem lehet zsarolni, sem az egyik, sem a másik oldalon. "Ha valakinek valami nem tetszik, nem lehet úgy viselkedni, mint egy megbántott szerető" - fogalmazott a kormányfő.

11.46: Gyurcsány szerint újra kell fogalmazni a programjukat

A miniszterelnök szerint észre kell vennie az MSZP-nek és a koalíciós kormánynak is, hogy több a hiba és a tévedés a saját politikájukban, hogy vérszomjasabb az ellenzék, és nagyobb kihívás előtt állnak, mint azt korábban hitték. Gyurcsány Ferenc az MSZP szombati országos pártértekezletén hangsúlyozta: újra kell szervezni a nemzeti progresszió, így az MSZP erőit, és újra kell fogalmazni a programját és feladatait.

A koalíciós pártokról szólva az MSZP elnöke hozzátette: kevesebb hangzatos kijelentés, szereplés kell, és több munka; kevesebbet kell beszélni a reformokról és többet kell tenni azért, hogy értsék.

11.15: A kormányfő szerint nem a reformpolitikával van a baj, hanem a "reformkioktatással, a reformgőggel és a reformblablával". Gyurcsány Ferenc éppen ezért több párbeszédet és szakértelmet kért a koalíciós partnertől.

A miniszterelnök kijelenetéseit többször is hosszú tapssal fogadták a pártértekezleten jelenlévő szocialista országos és helyi politikusok.

Gyurcsány: "én is és az MSZP is felelős a kialakult helyzetért"

A miniszterelnök szerint az MSZP és ő maga is felelős azért, hogy az MSZP és a kormány által képviselt nemzeti progresszió vesztésre áll a Fidesz által képviselt szociális, gazdasági populizmussal szemben. Gyurcsány Ferenc az MSZP szombati Országos pártértekezletén a 2004-es két száznapos programot, a 2006-os adócsökkentéseket, valamint a sok tétovázást a reformok elindításában nevezte a párt és a kormány hibájának.

A miniszterelnök saját legsúlyosabb felelősségének és politikai tévedésének nevezte az őszödi beszéd kapcsán , hogy nem mert 2006 tavaszán odaállni az ország elé és közölni: "úgy látom Magyarország, hogy változtatni kell egy sor dolgon, az eddigi út nem folytatható, mert tele van illúzióval. Sok helyen nem volt igazunk, bár mi kormányoztunk, sok dologban nekünk van felelősségünk, éppen ezért ezt és ezt kell tenni, ehhez kérünk támogatást." Gyurcsány Ferenc szombaton elismerte, hogy meg akarta spórolni ezt a szembenézést, és azt remélte, ha majd kormányoznak "az felülírja a múltat." 

  • Az MSZP kiáll Gyurcsány Ferenc mellett
  • Gyurcsány szerint nyugalom és változás kell
  • Pletykák Gyurcsány lemondásáról
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!