Magyarország

2008.03.13. 08:27

Golyóálló kormányzati autók

<p>Budapest - Számos magas állami poszt vezetője nem vadonatúj, hanem két-három vagy még annál is régebbi autót használ.</p>

A Világgazdaság azután készített összeállítást az állami vezetők autóiról, hogy kiderült: az APEH pedig csaknem félmilliárd forintért vásárol autókat, valamint hamarosan üzembe állítják a védett vezetők számára vásárolt páncélozott, golyóálló Audikat. A lap összeállítása szarint a közélet vezetőinek autói többnyire felső, illetve középkategóriás Audik.

A járművek cseréje kortól, a megtett kilométerektől, a protokolláris feladatoktól és biztonsági követelményektől függ. Szilvásy György titkosszolgálati miniszternek például egy 2007-es Audit vásároltak, a legöregebb autókkal pedig a külügyi és a honvédelmi tárca vezetője jár a miniszterek közül. Mindketten egy-egy 8 éves Mercedest használnak. Igaz nekik fiatalabb kocsik is a rendelkezésükre állnak.

A miniszterelnök egy 3 éves Audit használ, az APEH elnökének Saab-ja 4 éves, míg az országos rendőrfőkapitány egy két éves Audit vezet.

A jegybank elnöke egy másfél éves VW Passatot használ, ám munkába már saját autójával jár. Az országos vámparancsnok 250 ezer kilométert futott Saab-ját az elődjétől örökölte - írja a lap.

Ezek is érdekelhetik