Magyarország

2008.03.29. 17:41

Göncz Kinga: közös uniós állásfoglalás Tibetről

<p>Közös állásfoglalást fogadott el az Unió 27 külügyminisztere szlovéniai informális találkozóján. Mint a tanácskozáson résztvevő Göncz Kinga magyar külügyminiszter elmondta: a diplomaták közös aggodalmuknak adtak hangot a tibeti helyzettel kapcsolatban.</p>

Hozzátette: informális állásfoglalásról van szó, amely azt sürgeti, hogy mielőbb vessenek véget az erőszaknak, legyenek átláthatóak a történések, Peking pedig kezdjen megbeszéléseket a dalai lámával.

A külügyminiszterek csak röviden beszéltek az olimpiáról, és szerintük nem kell bojkottálni a nyári játékokat. "A legfontosabb az, hogy rendeződjön a helyzet"- fogalmazott Göncz Kinga.

A diplomata elmondta, hogy délelőtt, a koszovói függetlenség kikiáltása óta először találkoztak az uniós külügyminiszterek szerb kollégáikkal.

"Elindult egy párbeszéd köztünk és Belgrád között, amelyet folytatni lehet"- mondta Göncz Kinga, érzékeltetve a találkozó fontosságát.

Fontosnak nevezte azt is, hogy Szerbia csakis diplomáciai eszközökkel harcol Koszovóért, és nem pedig a korábban kilátásba helyezett embargóval.

A külügyminiszter elmondta: az Unió EULEX programja, amely jogi és közigazgatási segítséget nyújt Koszovónak, a szerbek érdeke is, hiszen a misszió hivatott szavatolni a Koszovó szerbek kisebbségi jogait is.

A 27 tagállam külügyminiszterei a nyugat-balkáni országok képviselőivel is találkoztak szombaton. Ide meghívást kapott Hashim Thacikoszovói miniszterelnök is.

A szerb külügyminiszter a tárgyaláson nem vett részt, egy kolléganője képviselte őt a megbeszélésen - mondta el Göncz Kinga.

Az EU szerint a térség országai jó úton haladnak az európai integráció útján. "Azt is fontos megjegyezni, hogy Koszovó függetlenségének kikiáltása után egyetlen nyugat-balkáni ország sem destabilizálódott"- tette hozzá Göncz Kinga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!