Magyarország

2008.03.13. 13:54

Adószakértőkkel egyeztetett Gyurcsány Ferenc a Parlamentben

<p>Jelentős mértékben csökkenteni kell a munkáltatókat terhelő járulékokat, meg kell szüntetni az eredetileg is csak átmeneti jelleggel bevezetett különadót és lényegesen egyszerűsíteni kell a jelenlegi adórendszert -a többi között ebben értettek egyet azok az adószakértők, akik csütörtökön a Parlamentben egyeztettek a kormányfővel a 2009-től tervezett adóreform lehetőségeiről. <BR /></p>

Tukacs István, miniszterelnöki megbízott a találkozó végén azt mondta, folytatódnak az egyeztetések a közteherviselés átalakításáról, de abban is egyetértés alakult ki, hogy sok kis lépés helyett lényeges intézkedéseket kell megtenni az adócsökkentésben a munkahelyteremtés és versenyképesség javítása érdekében. A csütörtöki egyeztetésen többek között Kupa Mihály, volt pénzügyminiszter, Oszkó Péter a Deloitte elnök-vezérigazgatója és Borsik János , az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke vett részt.

Február végén három adócsökkentő javaslatot jelentett be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Ezek a szuperbruttósítás, az szja fókuszú és a járulékfókuszú adócsökkentés. A miniszterelnök akkor azt mondta, hogy a kormány nem foglal állást egyik javaslat mellett sem egyelőre. A tervek szerint márciusban a szakmai-politikai vitákat folytatják le a javaslatokról és folyamatosan várják az újabb elképzeléseket is. Áprilisban készülhetnek el a normaszövegek, április végére várhatóan a kormány is állást foglal majd. Május-júniusban tárgyalhatja az Országgyűlés a javaslatokat, amelyeket optimális esetben június 30-ig elfogadnak, így kellő idő marad az átállásra, a tervezett 2009-es hatályba lépésig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!