Magyarország

2007.12.04. 10:35

Tiltakozás a kistérségi besorolás miatt Nógrádban

<p>Több nógrádi politikus tiltakozik amiatt, hogy a rétsági és a balassagyarmati kistérség kikerült a kiemelten hátrányosnak, illetve hátrányosnak besorolt területek köréből.</p>

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium szerint ez a két kistérség fejlődött, így már nem indokolt, hogy a hátrányos kategóriában maradjanak.

Az Országgyűlés június végén határozta meg azt a feltételrendszert, amelynek alapján a kormány elkészítette a kistérségek új besorolását. Eszerint 11 kistérség ért el olyan fejlettségi fokot, hogy kikerült a hátrányos helyzetűek közül, ilyen például a rétsági. Ez az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium szerint azt jelzi, hogy eredményes volt az eddigi támogatáspolitika.

A 11 érintett kistérség egy évig még kedvezményezettnek számít. Emellett a rétsági és balassagyarmati kistérség 11 települése ezután is a hátrányos területekhez hasonló elbánásban részesül, mert kevésbé fejlett az infrastruktúra, illetve sokan vannak munka nélkül. Az érintett települések: Horpács, Szátok, Cserhátzhaláp, Csitár, Hugyag, Cserhátsurány, Drégelypalánk, Herencsény, Iliny, Mohora és Terén - olvasható a tárca tájékoztatójában.

Balla Mihály, a körzet fideszes országgyűlési képviselője azt mondta: vitatják, hogy jogosan került-e ki ez a két kistérség a hátrányos helyzetűek közül. A regisztrált munkanélküliek száma mindkét területen nőtt ugyanis, jelentős az elvándorlás, egyre kedvezőtlenebbül alakul itt a lakosság demográfiai összetétele, és az egészségügyi mutatók is romlottak.

Csach Gábor balassagyarmati alpolgármester hozzátette: az elmúlt hat évben Balassagyarmaton 8-ról 15 százalékra nőtt a regisztrált munkanélküliek száma, a kistérségi központként működő város költségvetése forráshiányos, az önkormányzatuk idén is 330 millió forintot kapott az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű önkormányzatok keretéből.

Mivel a január elsejétől hatályba lépő kormányrendelet szerint csak 94 kistérség pályázhat kiemelt kistérségi programokra, illetve még egy évig átmeneti jelleggel további 11-nek nyílik erre lehetősége, a jövőben közmunkaprogramoktól eshet el a balassagyarmati, illetve rétsági kistérségben körülbelül 60 nyugat-nógrádi település. Problémát jelent az is, hogy a listába be nem került kistérségeknek egyéb pályázataikon is nagyobb önerőt kell biztosítaniuk a jövőben, de többségük erre bevétel híján nem képes - tette hozzá Balla Mihály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!