Magyarország

2007.12.17. 07:32

Nincs okunk pánikba esni

<p>Nyíregyháza – Mélyponton a gazdaság, hétfőn szavaz az országgyűlés az egészségügyi reformról, folytatják a megkezdett változtatásokat. <dia width="850" height="630" alt="Nincs okunk pánikba esni 2007.12.17."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Nincs_okunk_p_nikba_esni_2007_12_17_/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Nincs okunk pánikba esni 2007.12.17." /></a></dia><br /> &#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-koka_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Ezekről kérdeztük Kóka Jánost, az SZDSZ elnökét, a párt parlamenti frakcióvezetőjét.

KM: Két héttel a miniszterségről való lemondása után mit érez: nyugodtabb, vagy éppen ellenkezőleg, most jobban látja, mit, hogyan kellett volna csinálnia?

Kóka János: Jól esik, hogy elemzők is egyre gyakrabban ismerik el az elmúlt évek munkáját, döntéseink szükségességét. Sok évtizedes lemaradást hoztunk be autópálya építésben – már Nyíregyházáig ér a sztráda –, a távközlési és energiapiac megnyitásában, de elfogadom a kritikát, és talán óvatosabban kellett volna fogalmaznom korábban, mert a versenyképességet nagyon nehéz megtartani és könnyű elveszíteni.

Tíz évig a régió élmezőnyében voltunk, de az állam nem hozta meg azokat a jelentős döntéseket, amivel a növekedést hosszú távra biztosíthatta volna. A bürokrácia lassúságával és költségeivel máig rátelepszik a gazdaságra, mindezek együttes eredménye az idei 1,7 százalékos várható növekedés. Ez az adat átmenetileg magyarázható a konvergencia program által gerjesztett folyamatokkal, a hiány radikális csökkentésével. Jelenleg nincs is okunk pánikba esni, a következő időszak kormányzati munkájával azonban elő kell készíteni a kitörést ebből a növekedési sávból.

KM: Mit tehetünk a továbblépés érdekében?

Kóka János: Semmi nem indokolja, hogy Magyarország ezen a szinten maradjon, minden esélye megvan arra, hogy Közép-Európa gazdasági központja legyen. A külkereskedelmi mérleg hiánya csökken, az ipar tíz százalékot megközelítő mértékben nő, s a reálgazdaság beruházásai egyelőre kiegyenlítik az állami beruházások visszaesését.

Fontos, hogy lássa a gazdaságpolitika minden alakítója, a politika és a szakma is, hogy jóhiszeműségre, együttműködésére van szükség. A közteherviselés átalakítása nélkül azonban nem lehet Magyarországot újra vezető pozícióba hozni.

Ma túl sok pénzt von el az állam az emberektől és a vállalkozásoktól, az adóbevétel jelentős részét viszont megfizethetetlen működési kiadásokra költi.

KM: Miniszterből lett pártelnök. Hogyan változik most a munkája?

Kóka János: A főállású pártelnökséggel kiszámíthatóbbá válik az életem és koncentráltabb lesz a munkám. Ami a politikám tartalmát illeti: biztos vagyok benne, nagy szükség van a változásokra, a reformok politikai támogatására.

Tizenhét évig mindig eggyel több érv volt arra, miért nem érdemes belefogni például az egészségügy reformjába. A politikusok érezték a szükségességét, de mindig attól féltek, mi lesz utána. Ennek a kormánynak volt bátorsága változtatni.

KM: Hétfőn lesz a nagy nap: az országgyűlés az egészségügyi reformról dönt.

Kóka János: Minden reményünk szerint megszavazza a parlament többsége az egészségügy finanszírozási rendszerének rendbetételét. A hétfői szavazás a magyar egészségügy győzelme lesz, újra fenntarthatóvá válik egy omladozó rendszer. Ugyanakkor a betegek győzelme, akik számára a társadalombiztosítás egységessége megmarad, hiszen a biztosítók nem kérhetnek több pénzt, és nem válogathatnak a betegek között.

Az igazi eredmény, hogy ők viszont válogathatnak a biztosítók között, így végre az egészségügyi ellátórendszer ügyfeleivé válnak, akik minőséget követelhetnek minden egyes társadalombiztosításba befizetett forintjukért.

Kapcsolódó cikkek:

- Sipos Béla -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!