Magyarország

2007.12.10. 12:35

Nem hallgatják meg Rytkó Emíliát

<p>Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának hétfői ülésén a kormánypárti többség leszavazta Balsai István fideszes honatya indítványát, így a testület nem hallgatja meg Rytkó Emíliát, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetőjét a Fidesz szerint elkövetett állítólagos törvénysértés kapcsán.</p>

Balsai úgy kommentálta a szavazást, hogy az "MSZP falaz Rytkó Emília nyílt törvénysértéséhez."

Az ügy előzménye, hogy a Fidesz népszavazási kezdeményezéseivel kapcsolatos, múlt péntek délutánig beérkezett öt

kifogást a választási iroda csak hétfőn juttatta el a Legfelsőbb Bíróságnak, holott azokat Balsai szerint haladéktalanul továbbítani kellett volna.

Az ellenzéki politikus szerint az sem kifogás, hogy pénteken délután már nem volt ott senki a Legfelsőbb Bíróságnál. Balsai kijelentette: "egy ilyen beosztásban dolgozó embernek meg kellett volna találnia a megoldást."

A fideszes honatya úgy véli: Rytkó Emília ezzel a nyílt törvénysértéssel azt kockáztatja, hogy a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlését célzó népszavazások időpontja akár két hónapot is csúszhat.

Balsai emlékeztetett rá, hogy a parlament idén jövő hétfőn tartja utolsó ülését, ezután csak februárban ülésezik.

Az ellenzéki honatya szerint ugyanakkor az Országgyűlésnek még így is megvan a lehetősége, hogy idén döntsön és a köztársasági elnök kezébe adja a döntést a népszavazás dátumának kiírásáról.

Kapcsolódó anyagok:

  • Lesz-e népszavazás?
  • Orbáni tévedések a népszavazás körül
  • Három év lehet a népszavazás kötőereje
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!