Magyarország

2007.12.09. 08:20

Mától érvényes az új Volán és vasúti menetrend

<p>Vasárnaptól megváltozik a Volán- és a vasúti társaságok menetrendje. Egyelőre egyetlen vasútvonal sem szűnik meg a MÁV vonalain.</p>

A GySEV mostantól közvetlen vonatközlekedést kínál Sopron és Stájerország között. A Váci út forgalmát csökkentheti, hogy a 2-es útról érkező buszjáratok az Árpád-híd helyett csak Újpest-Városkapuig közlekednek.

Vasárnaptól mind a 24 magyarországi Volán-társaság menetrendje módosul. A 2008. december 13-ig érvényes utazási rend a www.menetrendek.hu oldalon olvasható. A fővárosiakat érintő legnagyobb változás, hogy a Dunakeszi, Vác és Fót irányába és onnan közlekedő elővárosi buszjáratok az Árpád-híd autóbusz-állomás helyett Újpest, Városkapu autóbusz állomástól indulnak és oda is érkeznek. Az utasok itt átszállhatnak a 3-as metróra, így csökken a menetidő és a Váci út zsúfoltsága is.

A MÁV 155 járatának módosul a menetrendje vasárnaptól. Egyebek mellett a fővárosból Vácra, Pécsre, Nyíregyházára és Szolnokra induló vonatok utazási paraméterei változnak. Módosul a Szeged és Békéscsaba között közlekedő vasúti szerelvények menetrendje, de a Gyermekvasút járatai is új rendszer szerint közlekednek. Bővebb információk a www.elvira.hu weboldalon olvashatók.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium folytatja az egyeztetéseket az egyes vasútvonalak térségi üzemeltetéséről. A tárca korábbi kölése szerint a vizsgált 38 mellékvonalból 12 esetében, összesen 368 kilométeren vasárnaptól új autóbusz menetrendek lépnek életbe, a vasúti menetrenddel párhuzamosan.

Vasárnaptól új menetrend érvényes a GYSEV Zrt. vonalain is. A schengeni határnyitást követően, december 21-től lerövidülnek a várakozási idők az egykori határállomásokon, gyorsabb lesz az utazás és könnyebben lehet az egyik régióból a másikba érni. Újdonság, hogy a társaság az osztrák vasúttársasággal (ÖBB) napi egy vonatpárt indít Fehring állomásra. Így megvalósul a vasúti összeköttetés Nyugat-Magyarország, Burgenland és Stájerország között. Változás lesz az InterCity forgalomban is, ahol a vonatok a korábbiaktól eltérő időpontokban indulnak Sopronból. A vonattal utazóknak érdemes a www.gysev.hu oldalon tájékozódni, ahol már a teljes menetrend olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!