Magyarország

2007.12.29. 09:37

Mérsékelten optimisták a vállalatok 2008-ra

<p>A magyarországi vállalatok körében mért konjunktúraindex tanúsága szerint a gazdaság szereplői az év vége felé mérsékelt optimizmussal tekintenek a következő fél évre - derül ki az Ecostat gazdaságelemző felméréséből.</p>

A top-100 cégcsoport körében felvett adatok szerint a magyar gazdaság rövid távú lehetőségeit egyharmaduk ítéli meg javulónak, 31 százalék nem vár változást, a pesszimisták száma viszont október óta a duplájára emelkedett.

A kis- és közepes vállalkozások 31 százaléka a nemzetgazdaság kis mértékben javuló kilátásaiban bízik, stabilitást feltételez 23 százalék, túlsúlyban van azonban még mindig a pesszimisták részaránya.

Miként általában lenni szokott, saját lehetőségeiket a legnagyobb cégek jobbnak ítélik, mint a kisebbek: a hathavi javulásban a 100 legnagyobb 42 százalék bízik, a kicsiknek csak 27 százaléka. Ennek oka az, hogy a nagyvállalatok jellemzően exportra termelnek.

Elbizonytalanodásuk is ennek tudható be a közeli jövőről, mert a külső piacokon a gazdasági növekedés lassulása látszik. A kis cégeket pedig a belső kereslet csak kis mértékű növekedése aggasztja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!